Helaas is constitutioneel eczeem nog niet te genezen. Daarom is de behandeling gericht op het verminderen van de symptomen van eczeem, zoals droogheid van de huid, roodheid en jeuk. De behandeling bestaat voornamelijk uit zalftherapie, zowel met neutrale zalven en crèmes als met hormoonzalven. Aanvullend daarop zijn er nog behandelmogelijkheden zoals verbandmiddelen, lichttherapie en afweeronderdrukkende medicijnen.

Droge huid

De huid bij mensen met eczeem kan droog of zelfs extreem droog zijn. Een droge eczeemhuid is niet in staat om zelf vocht vast te houden en om voldoende huidvet aan te maken. Waarom dat zo is, weet men niet exact maar het heeft mogelijk (ook) een genetische oorzaak.

De droge huid bij eczeem wordt behandeld met neutrale zalven en/of (vette) crèmes en is de basisbehandeling bij eczeem.

Meer over de droge huid Lijst neutrale zalven en crèmes

Bestel de folder

Hormoonzalven

Hormoonzalven zijn zalven (of crèmes of lotions) waarin een middel zit dat afgeleid is van het natuurlijke hormoon cortisol. Daarom worden het ook wel corticosteroïden genoemd. Corticosteroïden werken op de huid als een afweeronderdrukker en verminderen de symptomen van het eczeem.

Belangrijk bij het gebruik van hormoonzalven is dat ze niet te weinig maar zeker ook niet te veel of te vaak moeten worden gebruikt. Bij correct gebruik is een behandeling met hormoonzalven veilig en zonder bijwerkingen.

Meer over hormoonzalven

Bestel de folder

Antihistaminica

Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden. Hoewel de wetenschappelijke wereld de rol van antihistaminica bij eczeem regelmatig ter discussie stelt, worden antihistaminica veel voorgeschreven en lijken ze bij sommige patiënten goed te werken, zeker als ze aangetoonde allergieën hebben. De reden voor scepsis omtrent het gebruik van antihistaminica bij eczeem, is dat aan specifieke jeuk bij eczeem niet altijd een allergische reactie ten grondslag ligt.

Meer over antihistaminica

Conventionele afweeronderdrukkers

Bij ernstiger vormen van eczeem kunnen afweeronderdrukkende medicijnen worden gebruikt. Bij eczeem kunnen de volgende, conventionele middelen worden gebuikt: ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenolaat en mycofenolzuur. Voor elk middel geldt een eigen protocol voor de benodigde onderzoeken vóór en tijdens de behandeling. Ook hebben ze elke een eigen profiel qua mogelijke bijwerkingen. 

Ciclosporine is van deze middelen het enige dat officieel is geregistreerd voor de behandeling van eczeem. Er is veel ervaring mee en daarom wordt hier vaak als eerste voor gekozen. Het kan zowel bij volwassenen als bij kinderen vanaf 2 jaar worden toegepast.

Meer over ciclosporine

Baricitinib

Baricitinib is een medicijn dat heel specifiek de afweer remt. Het middel is al jarenlang op de markt voor de behandeling van reuma. Het is nu ook goedgekeurd voor gebruik bij constitutioneel eczeem.

Baricitinib is bedoeld voor mensen met matig tot ernstig eczeem vanaf 18 jaar, van wie het eczeem moeilijk of niet goed genoeg met zalven onder controle te krijgen is.

Het middel geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keel/neus), herpesinfecties (herpes simplex en gordelroos), en een verhoging van het cholesterolgehalte (LDL) in het bloed.

Meer over baricitinib

Dupilumab

Dupilumab is een medicijn voor de behandeling van eczeem en astma, dat heel specifiek de afweer remt. Omdat dupilumab een zogenoemde biological is, wordt het elke 14 dagen per onderhuidse injectie toegediend.

Dupilumab is bedoeld voor mensen met matig tot ernstig eczeem vanaf 6 jaar, van wie het eczeem niet goed genoeg met zalven onder controle te krijgen is.

Dupilumab geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Naast irritatie van de injectieplaats, is de meest gemelde bijwerking conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies van het oog. In studies was deze bijwerking mild van aard en in de praktijk goed te behandelen met kunsttranen of een oogzalf.

Meer over dupilumab

Verbandmiddelen

Bij matig en ernstig eczeem kunnen eventueel speciale verbandmiddelen worden gebruikt. Deze komen in de vorm van rompers, luierpakken, broeken en hemden. Ook verbandhandschoenen en verbandsokken behoren tot de mogelijkheid.

Verbandmiddelen gaan het krabben tegen, fixeren zalven en vangen vocht van nattend eczeem op. Bovendien zijn ze gemaakt van niet-irriterend textiel.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de vergoeding van verbandmiddelen. Deze verschillen per verzekeraar.

Vergoeding van verbandmiddelen

Lichttherapie

Zonlicht kan een positieve invloed hebben op eczeem. De reden hierachter is dat zonlicht, specifiek het ultraviolette deel, de afweer in de huid zelf onderdrukt, waardoor het eczeem – wat door een overactief afweersysteem wordt veroorzaakt – minder wordt.

Op basis hiervan heeft de medische wetenschap verschillende vormen van lichttherapie ontwikkeld. Met lichttherapie is het mogelijk om de huid te belichten met een hele specifieke dosis ultraviolet licht. Dit voorkomt dat men blootgesteld wordt aan teveel licht en verbrandt. Want zoals iedereen weet, kan blootstelling aan te veel ultraviolet zonlicht de kans op huidkanker doen toenemen, en dus is goed gedoseerde belichting noodzakelijk.

Meer over lichttherapie

Keuzehulp behandelingen

Patiënten en artsen willen graag ‘samen beslissen’. Het gebeurt steeds meer, maar kan nog beter. Een Consultkaart helpt bij het gesprek in de spreekkamer. Een Consultkaart is een beknopte keuzehulp voor patiënten en artsen om samen te gebruiken. Ook voor constitutioneel eczeem is er een Consultkaart.

Ga naar Consultkaart.nl

Zalf-app smeerwijzer

De app ‘Zalfapp, smeerwijzer’ is een gratis applicatie voor telefoons en tablets. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen met (chronische) huidaandoeningen zoals constitutioneel eczeem. De Zalfapp geeft stapsgewijs instructies en informatie over het gebruik van hormoonzalven en basiszalven.

Zalf-app voor Apple iOS

Zalf-app voor Android

Waardeer je behandelaar

Hoe tevreden ben je over je arts, ziekenhuis, of andere hulpverleners? Helpt de behandeling? Waardeer je arts of andere zorgverlener op ZorgkaartNederland. En geef daarbij ook aan dat je de waardering hebt gegeven voor de aandoening constitutioneel eczeem. Zo helpen we elkaar.

Waardeer je behandelaar

Zoek een ziekenhuis

De VMCE heeft een keuzehulp Constitutioneel Eczeem gemaakt, samen met de Patiëntenfederatie Nederland. De keuzehulp is gebaseerd op gegevens over de eczeemzorg die ziekenhuizen elk jaar verplicht moeten aanleveren. Al die gegevens staan in deze keuzehulp, zoals informatie over soorten avondopenstelling, digitaal spreekuur, allergietesten vanaf 0 jaar, soorten UV-behandeling, zalfspreekuren, aanwezigheid gespecialiseerd verpleegkundige et cetera.

Je kunt niet alleen ziekenhuizen vergelijken, maar ook zien welke behandelingen, mogelijkheden en diensten jouw ziekenhuis aanbiedt.

Ga naar de keuzehulp

Meld bijwerkingen

Dat gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot bijwerkingen weten veel patiënten uit ervaring. Als het middel maar goed zijn werk doet, zijn bijwerkingen tot op zekere hoogte acceptabel. Het is wel zaak om goed in de gaten te houden dat het middel niet erger wordt dan de kwaal.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb is de instantie die in Nederland deze bewaking uitvoert. Lareb is het centrale verzamelpunt voor alle bijwerkingen van geneesmiddelen in Nederland. Ook patiënten kunnen bijwerkingen melden bij Lareb.

Naar de site van Lareb

Landelijke richtlijnen

Er zijn twee landelijke richtlijnen voor de behandeling van eczeem. Namelijk de algemene richtlijn gemaakt door dermatologen en een zogenoemde behandelstandaard voor huisartsen. Ze zijn wel bedoeld voor medici, wat betekent dat het veel medisch jargon bevat.

Richtlijn Constitutioneel Eczeem van de dermatologen

Behandelstandaard Eczeem van de Huisartsen

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Hoe ontvang je het liefst informatie van de VMCE?

via de besloten Facebook pagina - 5.9%
via de open Facebook pagina - 5.9%
via de website - 5.9%
met de post - 23.5%
via e-mail (heb je je e-mailadres doorgegeven via info@vmce.nl?) - 58.8%

Aantal stemmen: 34

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!