Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Wat is baricitinib?

Baricitinib (merknaam Olumiant®) is een medicijn dat heel specifiek de afweer remt. Het middel is al een tijd op de markt voor de behandeling van reuma. Het is nu ook goedgekeurd voor gebruik bij constitutioneel eczeem.

Baricitinib komt in de vorm van een pil van 2 of 4 mg die eenmaal daags met wat water wordt ingenomen. De standaarddosis is 4 mg.

Het middel geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keel/neus), herpesinfecties (herpes simplex en gordelroos), en een verhoging van het cholesterolgehalte (LDL) in het bloed.

Baricitinib is een zogenoemd duur medicijn dat via de ziekenhuizen wordt verstrekt en vergoed.

Voor wie?

Baricitinib is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder, met matig tot ernstig constitutioneel eczeem, die met zalftherapie niet het gewenste effect kunnen bereiken. Dus patiënten die in aanmerking komen voor systemische behandeling (pillen/injecties).

Voorwaarden 18 jaar en ouder

De volgende vier voorwaarden zijn opgesteld om baricitinib te mogen voorschrijven bij patiënten van 18 jaar en ouder:
  1. Het ziekenhuis/behandelcentrum geeft aantoonbaar instructie en begeleiding bij zalftherapie door verpleegkundigen en/of doktersassistenten middels aparte spreekuren.
  2. De dermatoloog heeft ervaring met het voorschrijven en monitoren van minstens twee van de volgende immunosuppressiva: ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenalaat mofetil (MMF)/mycofenolzuur (MPA).
  3. Het ziekenhuis/behandelcentrum/dermatoloog is bereid het effect van de behandeling te volgen en vast te leggen in het dossier.
  4. Het eczeem is niet goed genoeg onder controle ondanks optimale zalftherapie én een periode van minimaal 4 maanden behandeling met een of meer orale immunosuppressiva (ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenolaat mofetil/mycofenolzuur) in een afdoende dosis, tenzij er contra-indicaties zijn voor of bijwerkingen zijn van deze middelen.

Mogelijk bijwerkingen

Het middel geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen (keel/neus), herpesinfecties (herpes simplex en gordelroos), en een verhoging van het cholesterolgehalte (LDL) in het bloed.

Voorzorgsmaatregelen

Bij mensen met eczeem van 65 en ouder, of die (een verhoogd risico op) hart- en/of vaatziekten hebben, of (een verhoogd risico op) kanker hebben (gehad), moet bij het voorschrijven van dit middel tussen arts en patiënt worden overlegd wat de beste behandeling is.

Controles

Bij het gebruik van baricitinib vinden regelmatig controles plaats, waaronder ook bloedonderzoek. In het begin is dat elke vier weken, na drie maanden kan dat elke drie tot zes maanden.

Als baricitinib na acht weken niet voldoende blijkt te werken, dan moet stoppen met deze behandeling worden overwogen.

Nadere informatie

Mocht je vragen hebben over baricitinib, dan is jouw dermatoloog hiervoor het eerste aanspreekpunt.

Zie ook de informatie over baricitinib op de Geneesmiddelen Informatiebank en op apotheek.nl

Verantwoording

Bovenstaande tekst is gebaseerd op het standpunt van de dermatologenvereniging NVDV over abrocitinib en de voorzorgsmaatregelen van het Europees Medicijn Agentschap.


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!