Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Folder eczeem bij kinderenIn de folder 'Constitutioneel eczeem bij kinderen' wordt uitgebreid ingegaan op eczeem bij kinderen, de behandeling en de relatie met allergieën. Deze folder is te downloaden in de webwinkel als je lid wordt.

Huidverzorging

Allereerst de huidverzorging. Hiermee staat of valt de behandeling van eczeem, want een goede conditie van de huid is essentieel. Om de huid in een goede conditie te brengen en te houden, moet je haar dagelijks verzorgen. Het kan soms lastig zijn dat dag-in-dag-uit vol te houden. Vooral als het wat beter gaat met het eczeem, slaan we al snel een keertje over. Maar goed onderhoud van de huid kan nieuwe verergeringen van het eczeem voorkomen, waardoor er veel minder medicinale zalf en andere geneesmiddelen nodig zijn.

Meer over de droge huid Lijst van neutrale zalven en crèmes 

Hormoonzalven

Dermatocorticosteroïden - zoals de hormoonzalven eigenlijk heten - zijn zalven waarin een middel zit dat afgeleid is van het natuurlijke hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt en dat veel belangrijke processen in het lichaam regelt. Het is onmisbaar. Corticosteroïden werken op de huid als een afweeronderdrukker. Inmiddels zijn er verschillende varianten van ontwikkeld. Ze hebben elk een andere sterkte en op basis daarvan worden ze ingedeeld in klassen.

Veel mensen zijn in eerste instantie huiverig om hormoonzalven te gebruiken. Dat is op zich begrijpelijk, maar met goede begeleiding en juist gebruik zijn ze veilig en kunnen er heel goede resultaten worden bereikt. Van een huilerig kind dat niet kan slapen, naar een blij en slapend kind kan een verademing zijn, zowel voor het kind als voor de omgeving.

Essentieel is het juiste gebruik. Vraag bij de voorschrijvend arts altijd alle details omtrent het gebruik. Hoe vaak? Op het hele lichaam of alleen de eczeemplekken? Hoe dik/dun? De aanwijzing 'tweemaal daags dun aanbrengen', zoals vaak op het etiket te lezen is, is echt niet voldoende.
eczeem bij kinderen

Meer over hormoonzalven 

Behandeling met antihistaminica

Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stof die onder andere jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten, waardoor de huid rood wordt en er bultjes of galbulten kunnen ontstaan. Histamine zorgt ook voor de typische hooikoortsklachten van ogen en neus. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.

De jeuk bij eczeem wordt niet veroorzaakt door histamine en dus helpen antihistaminica daar niet of nauwelijks tegen. Alleen de zogenoemde versuffende antihistaminica kunnen enige positieve invloed hebben bij nachtelijke jeuk en problemen met slapen, met name door het versuffende effect.

In het algemeen worden antihistaminica voorgeschreven bij kinderen vanaf 1 jaar. Van deze leeftijd kunnen dermatologen, allergologen en kinderartsen na overleg afwijken.

Meer over antihistaminica

Psychologische aspecten

Een kind met ernstig eczeem en met ernstige allergieën kan een enorme belasting zijn voor het gezin. Dit wordt vaak door artsen onderschat. Een aantal problemen op een rij:

  • Door jeuk, krabben en huilen ontstaat slaapgebrek bij zowel ouder als kind. Dit leidt tot irritatie, een slecht humeur en moeilijker kunnen omgaan met de situatie. Het vinden van een effectieve behandeling zodat kind en ouders kunnen doorslapen is essentieel;
  • Ouders die zelf genetisch belast zijn, kunnen zich schuldig voelen over de ziekte van hun kind. Immers, de allergische genen zijn van hen afkomstig;
  • Mogelijke keuzes om gevolgen van de allergieën in te perken zoals het wegdoen van huisdieren of het saneren van een huis, zijn erg ingrijpend en brengen veel verdriet, respectievelijk kosten met zich mee;
  • Iedereen die een kind heeft met een ziekte zal het herkennen: de ongevraagde adviezen van de omgeving. Maar, de omgeving gaat 's nachts niet drie keer uit bed om een krabbend en bloedend kind aan te treffen, de ouders wel. Het communiceren hierover blijkt niet eenvoudig te zijn. De ouders voelen zich bekritiseerd en aangevallen op hun keuzes, de omgeving begrijpt de ernst van de situatie niet. Zo kan het gezin geïsoleerd raken, wat de gezinssituatie en het omgaan met het eczeem er niet makkelijker op maakt.

psychologische aspecten

Meer informatie

Uitgebreide informatie over kinderen met eczeem, onderhoud van de droge huid en de behandeling met hormoonzalven is te vinden in onze folders. Als u lid wordt krijgt u deze gratis in een welkomstpakket, samen met de DVD en de boekjes. Daarnaast ontvangt u ieder kwartaal het blad GAAF!, met daarin zeker ook aandacht voor ouders van kinderen met eczeem.

Activiteiten voor kinderen

Leden van de VMCE kunnen deelnemen aan bijeenkomsten voor kinderen. Zo organiseert de VMCE elk jaar bijeenkomsten voor kinderen met eczeem: voor kinderen van 6-12 jaar en voor 12-18 jaar. Het betreft een recreatieve bijeenkomst waarbij de kinderen met eczeem iets leuks ondernemen, zoals een klimbos, paintballen, karten of iets dergelijks (wat bij de leeftijd past). De ouders en broers/zussen zijn dan natuurlijk ook welkom. De kinderen zijn in goede handen bij onze vrijwilligers en de ouders kunnen dan ook eens andere ouders van een kind met eczeem ontmoeten.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!