Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Wat is tralokinumab?

Tralokinumab (merknaam Adtralza®) is een medicijn voor de behandeling van eczeem dat heel specifiek de afweer remt. Omdat tralokinumab een zogenoemde biological is, wordt het elke 14 dagen per onderhuidse injectie toegediend. De eerste keer wordt tralokinumab dubbel gedoseerd en daarna zijn de injecties elke twee weken. Afhankelijk van hoe goed tralokinumab werkt, kan uw arts besluiten dat u elke 4 weken een dosis kunt krijgen. Het medicijn is zo verpakt dat patiënten de injecties bij zichzelf kunnen toedienen (of ouders bij hun kind).

Tralokinumab geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Naast irritatie van de injectieplaats, zijn de meest gemelde bijwerking infecties van de bovenste luchtwegen (verkoudheid) en conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies van het oog. In studies was deze bijwerking meestal mild van aard en in de praktijk goed te behandelen met kunsttranen of een oogzalf.

Tralokinumab is een zogenoemd duur medicijn dat via de ziekenhuizen wordt verstrekt en dus niet via de openbare apotheek.

Voor wie?

Tralokinumab is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder, met matig tot ernstig constitutioneel eczeem, die met zalftherapie niet het gewenste effect kunnen bereiken. Dus patiënten die in aanmerking komen voor systemische behandeling van het eczeem (pillen/injecties).

Voorwaarden 12-17 jaar

Tralokinumab is bedoeld voor kinderen van 12-17 jaar met matig tot ernstig eczeem, dat met zalftherapie onvoldoende kan worden behandeld. Of waarbij het niet mogelijk is om de zalftherapie met hormoonzalven af te bouwen naar een veilig onderhoudsschema.

Dermatologenvereniging NVDV adviseert om deze behandeling bij patiënten van 12-17 jaar alleen te starten in een expertisecentrum voor eczeem bij kinderen. Dat zijn: UMC Amsterdam (locatie AMC), UMC Utrecht (WKZ), Erasmus MC, UMC Groningen, Radboudumc Nijmegen en Maastricht UMC.

Dat betekent dat kinderen die onder behandeling zijn in een ander centrum/ziekenhuis voor deze behandeling moeten worden doorverwezen naar één van deze centra.

Ook adviseert de NVDV dat deze patiënten goed worden gevolgd en dat deze behandeling wordt vastgelegd in een daarvoor bedoeld register, zoals BioDay of TREAT NL.

De behandeling kan na de periode van een jaar door de eigen, verwijzende dermatoloog weer worden overgenomen, mits hij/zij dezelfde gegevens blijft aanleveren voor de landelijke registratie.

Zie ook het standpunt van de dermatologenvereniging NVDV over tralokinumab bij kinderen van 12-17 jaar.

Voorwaarden 18 jaar en ouder

De volgende vier voorwaarden zijn opgesteld om tralokinumab te mogen voorschrijven bij patiënten van 18 jaar en ouder:
  1. Het ziekenhuis/behandelcentrum geeft aantoonbaar instructie en begeleiding bij zalftherapie door verpleegkundigen en/of doktersassistenten middels aparte spreekuren.
  2. De dermatoloog heeft ervaring met het voorschrijven en monitoren van minstens twee van de volgende immunosuppressiva: ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenalaat mofetil (MMF)/mycofenolzuur (MPA).
  3. Het ziekenhuis/behandelcentrum/dermatoloog is bereid het effect van de behandeling te volgen en vast te leggen in het dossier.
  4. Het eczeem is niet goed genoeg onder controle ondanks optimale zalftherapie én een periode van minimaal 4 maanden behandeling met een of meer orale immunosuppressiva (ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenolaat mofetil/mycofenolzuur) in een afdoende dosis, tenzij er contra-indicaties zijn voor of bijwerkingen zijn van deze middelen.

Zie ook het standpunt van de dermatologenvereniging NVDV over tralokinumab bij mensen van 18 jaar en ouder

Nadere informatie

Mocht je vragen hebben over tralokinumab, dan is jouw dermatoloog hiervoor het eerst aanspreekpunt.

Zie ook de informatie over tralokinumab op de Geneesmiddelen Informatiebank.


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!