Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Wat is tralokinumab?

Tralokinumab (merknaam Adtralza®) is een medicijn voor de behandeling van eczeem dat heel specifiek de afweer remt. Omdat tralokinumab een zogenoemde biological is, wordt het elke 14 dagen per onderhuidse injectie toegediend. De eerste keer wordt tralokinumab dubbel gedoseerd (4 injecties) en daarna zijn de injecties elke twee weken (2 injecties). Het medicijn is zo verpakt dat patiënten de injecties bij zichzelf kunnen toedienen.

Tralokinumab geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Naast irritatie van de injectieplaats, zijn de meest gemelde bijwerking infecties van de bovenste luchtwegen (verkoudheid) en conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies van het oog. 

Tralokinumab is een zogenoemd duur medicijn dat via de ziekenhuizen wordt verstrekt en dus niet via de openbare apotheek.

Voor wie?

Tralokinumab is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder, met matig tot ernstig constitutioneel eczeem, die met zalftherapie niet het gewenste effect kunnen bereiken. Dus patiënten die in aanmerking komen voor systemische behandeling van het eczeem (pillen/injecties).

Voorwaarden 18 jaar en ouder

De volgende vier voorwaarden zijn opgesteld om tralokinumab te mogen voorschrijven bij patiënten van 18 jaar en ouder:
  1. Het ziekenhuis/behandelcentrum geeft aantoonbaar instructie en begeleiding bij zalftherapie door verpleegkundigen en/of doktersassistenten middels aparte spreekuren.
  2. De dermatoloog heeft ervaring met het voorschrijven en monitoren van minstens twee van de volgende immunosuppressiva: ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenalaat mofetil (MMF)/mycofenolzuur (MPA).
  3. Het ziekenhuis/behandelcentrum/dermatoloog is bereid het effect van de behandeling te volgen en vast te leggen in het dossier.
  4. Het eczeem is niet goed genoeg onder controle ondanks optimale zalftherapie én een periode van minimaal 4 maanden behandeling met een of meer orale immunosuppressiva (ciclosporine, azathioprine, methotrexaat, mycofenolaat mofetil/mycofenolzuur) in een afdoende dosis, tenzij er contra-indicaties zijn voor of bijwerkingen zijn van deze middelen.

Zie ook het standpunt van de dermatologenvereniging NVDV over tralokinumab bij mensen van 18 jaar en ouder

Nadere informatie

Mocht je vragen hebben over tralokinumab, dan is jouw dermatoloog hiervoor het eerst aanspreekpunt.

Zie ook de informatie over tralokinumab op de Geneesmiddelen Informatiebank.


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!