Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Folder eczeem bij kinderenIn de folder 'Constitutioneel eczeem bij kinderen' wordt uitgebreid ingegaan op eczeem bij kinderen, de behandeling en de relatie met allergieën. Deze folder is te downloaden in de webwinkel als je lid wordt.

Huidverzorging

Allereerst de huidverzorging. Hiermee staat of valt de behandeling van eczeem, want een goede conditie van de huid is essentieel. Om de huid in een goede conditie te brengen en te houden, moet je haar dagelijks verzorgen. Het kan soms lastig zijn dat dag-in-dag-uit vol te houden. Vooral als het wat beter gaat met het eczeem, slaan we al snel een keertje over. Maar goed onderhoud van de huid kan nieuwe verergeringen van het eczeem voorkomen, waardoor er veel minder medicinale zalf en andere geneesmiddelen nodig zijn.

Meer over de droge huid Lijst van neutrale zalven en crèmes 

Hormoonzalven

Dermatocorticosteroïden - zoals de hormoonzalven eigenlijk heten - zijn zalven waarin een middel zit dat afgeleid is van het natuurlijke hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt en dat veel belangrijke processen in het lichaam regelt. Het is onmisbaar. Corticosteroïden werken op de huid als een afweeronderdrukker. Inmiddels zijn er verschillende varianten van ontwikkeld. Ze hebben elk een andere sterkte en op basis daarvan worden ze ingedeeld in klassen.

Veel mensen zijn in eerste instantie huiverig om hormoonzalven te gebruiken. Dat is op zich begrijpelijk, maar met goede begeleiding en juist gebruik zijn ze veilig en kunnen er heel goede resultaten worden bereikt. Van een huilerig kind dat niet kan slapen, naar een blij en slapend kind kan een verademing zijn, zowel voor het kind als voor de omgeving.

Essentieel is het juiste gebruik. Vraag bij de voorschrijvend arts altijd alle details omtrent het gebruik. Hoe vaak? Op het hele lichaam of alleen de eczeemplekken? Hoe dik/dun? De aanwijzing 'tweemaal daags dun aanbrengen', zoals vaak op het etiket te lezen is, is echt niet voldoende.
eczeem bij kinderen

Meer over hormoonzalven 

Behandeling met antihistaminica

Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stof die onder andere jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten, waardoor de huid rood wordt en er bultjes of galbulten kunnen ontstaan. Histamine zorgt ook voor de typische hooikoortsklachten van ogen en neus. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.

De jeuk bij eczeem wordt niet veroorzaakt door histamine en dus helpen antihistaminica daar niet of nauwelijks tegen. Alleen de zogenoemde versuffende antihistaminica kunnen enige positieve invloed hebben bij nachtelijke jeuk en problemen met slapen, met name door het versuffende effect.

In het algemeen worden antihistaminica voorgeschreven bij kinderen vanaf 1 jaar. Van deze leeftijd kunnen dermatologen, allergologen en kinderartsen na overleg afwijken.

Meer over antihistaminica

Psychologische aspecten

Een kind met ernstig eczeem en met ernstige allergieën kan een enorme belasting zijn voor het gezin. Dit wordt vaak door artsen onderschat. Een aantal problemen op een rij:

  • Door jeuk, krabben en huilen ontstaat slaapgebrek bij zowel ouder als kind. Dit leidt tot irritatie, een slecht humeur en moeilijker kunnen omgaan met de situatie. Het vinden van een effectieve behandeling zodat kind en ouders kunnen doorslapen is essentieel;
  • Ouders die zelf genetisch belast zijn, kunnen zich schuldig voelen over de ziekte van hun kind. Immers, de allergische genen zijn van hen afkomstig;
  • Mogelijke keuzes om gevolgen van de allergieën in te perken zoals het wegdoen van huisdieren of het saneren van een huis, zijn erg ingrijpend en brengen veel verdriet, respectievelijk kosten met zich mee;
  • Iedereen die een kind heeft met een ziekte zal het herkennen: de ongevraagde adviezen van de omgeving. Maar, de omgeving gaat 's nachts niet drie keer uit bed om een krabbend en bloedend kind aan te treffen, de ouders wel. Het communiceren hierover blijkt niet eenvoudig te zijn. De ouders voelen zich bekritiseerd en aangevallen op hun keuzes, de omgeving begrijpt de ernst van de situatie niet. Zo kan het gezin geïsoleerd raken, wat de gezinssituatie en het omgaan met het eczeem er niet makkelijker op maakt.

psychologische aspecten

Meer informatie

Uitgebreide informatie over kinderen met eczeem, onderhoud van de droge huid en de behandeling met hormoonzalven is te vinden in onze folders. Als u lid wordt krijgt u deze gratis in een welkomstpakket, samen met de DVD en de boekjes. Daarnaast ontvangt u ieder kwartaal het blad GAAF!, met daarin zeker ook aandacht voor ouders van kinderen met eczeem.

Activiteiten voor kinderen

Leden van de VMCE kunnen deelnemen aan bijeenkomsten voor kinderen. Zo organiseert de VMCE elk jaar bijeenkomsten voor kinderen met eczeem: voor kinderen van 6-12 jaar en voor 12-18 jaar. Het betreft een recreatieve bijeenkomst waarbij de kinderen met eczeem iets leuks ondernemen, zoals een klimbos, paintballen, karten of iets dergelijks (wat bij de leeftijd past). De ouders en broers/zussen zijn dan natuurlijk ook welkom. De kinderen zijn in goede handen bij onze vrijwilligers en de ouders kunnen dan ook eens andere ouders van een kind met eczeem ontmoeten.

Hieronder vind je veel gestelde vragen en de antwoorden.

JeukJeuk staat bij constitutioneel eczeem voorop. Wat de oorzaak is van jeuk bij constitutioneel eczeem is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat zich in de huid jeuksensoren bevinden, die geprikkeld kunnen worden door bepaalde stoffen in het lichaam. Bij mensen met constitutioneel eczeem worden deze sensoren waarschijnlijk eerder en sneller geprikkeld dan bij andere mensen. De jeuksensoren geven prikkels af via zenuwen naar het ruggenmerg en de hersenen. In de hersenen wordt de prikkel als 'jeuk' waargenomen. De hersenen zorgen ook voor de reactie: krabben. Krabben bij jeuk is een soort reflex. Een baby begint zich dan ook meteen te krabben bij jeuk. Het is net als wanneer iemand zijn hand wegtrekt als hij iets heeft vast gepakt dat gloeiend heet is.

Krabben brengt wel verlichting bij jeuk, maar die is meestal maar van korte duur. De jeuk kan zo hevig zijn dat men de huid tot bloedens toe openkrabt. In de dan beschadigde huid kunnen bepaalde stoffen, zoals bacteriën en schimmels, makkelijker binnendringen. Hierdoor kunnen nieuwe irritatie, beschadigingen en infecties optreden, wat het eczeem en de jeuk weer kan verergeren. Daar komt nog bij dat een huid die herstelt van beschadigingen (wondjes door bijv. krabben) ook vaak jeukt. Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk-krabben-jeuk.

Veel mensen met constitutioneel eczeem hebben een soort achtergrondjeuk. Deze jeuk is als het ware continu op de achtergrond aanwezig. Steeds jeukt het wel ergens, maar het is geen jeuk die dwingt tot krabben of wrijven. Als men wel krabt dan gebeurt dat vaak bijna onbewust. In tijden waarin het eczeem erger is, wordt de jeuk meestal heviger. Deze jeuk treedt vaak in aanvallen op en is niet of heel moeilijk te weerstaan. Binnen enkele minuten breidt de jeuk zich over bepaalde lichaamsdelen of het hele lichaam uit. De aanvallen duren meestal een half uur tot een uur. Het is niet te voorspellen wanneer de volgende aanval intreedt. Soms is dat dezelfde dag nog, soms na enkele dagen of pas na enkele weken of maanden. De aanvallen treden vaak 's avonds op of in de nacht, met slapeloze nachten en oververmoeidheid tot gevolg.

Hoe kan de jeuk worden beperkt?

Aan de jeuk is niet veel te doen. Maar er zijn wel enkele praktische tips om er voor te zorgen dat de jeuk vermindert of in ieder geval niet erger wordt. Deze tips hebben te maken met jeuk uitlokkende factoren, namelijk:

  1. Droge huid
  2. Warmte (zon, centrale verwarming (zorgt ook voor uitdroging van de huid), transpiratie)
  3. Emotie (stress, nervositeit, angst, opwinding, verveling, denken aan jeuk)
  4. Beschadiging van de huid (genezende wondjes, littekens, zonnebrand, krabsporen)
  5. Allergie (huisstofmijt, boompollen en graspollen, dierlijke eiwitten (koemelk), plantaardige eiwitten (pinda, soja), haren en huidschilfers van dieren)
  6. Overgevoeligheid (andere, niet allergene prikkels, b.v.: chemicaliën, parfum, zeep, cosmetica, inkt, wol, rubber (latex), nylon)

Ad 1. Droge huid
Soepel houden van de huid door deze regelmatig in te smeren met een neutrale zalf (basiszalf). Ook na baden of douchen de huid goed insmeren. Huid beschermen (nagels kort, glad en schoon houden, huid bedekken met dun glad katoen (kleding)en door de kleding heen krabben, katoenen handschoenen dragen).

Ad 2. Warmte
Warmte vermijden en verkoeling zoeken (korte lauwe douche nemen, blazen op de jeukende plek (evt. met ventilator of föhn in koude stand), schaduw opzoeken, verwarming niet te hoog zetten in de winter, niet te warm kleden).

Ad 3. Emotie
Rust, ontspanning en afleiding zoeken (spelletje doen, met iemand een praatje maken, wandelen, doen waar je zin in hebt).

Ad 4. Allergie
Allergenen vermijden indien bekend is waarvoor men allergisch is. Soms kunnen bepaalde geneesmiddelen ('antihistaminica') voor verlichting van de allergische klachten zorgen.

Ad 5. Overgevoeligheid
Prikkels vermijden (geen zeep gebruiken, maar bijvoorbeeld ongeparfumeerde badolie, (katoenen) handschoenen dragen tijdens bepaalde klussen, katoenen kleding dragen).

Jeukprikkels worden aan de hersenen doorgegeven via dezelfde zenuwen als pijnprikkels. Het gebruiken van pijnstillers tegen de jeuk ligt dan ook voor de hand. Bij hevige jeuk, zoals bij eczeem vaak het geval is, is het effect van pijnstillers echter niet erg groot. Tegen de jeuk bij eczeem worden vaak antihistaminica voorgeschreven. Antihistaminica gaan op plaatsen zitten waar anders de histamine gaat zitten. Daardoor over jeukkan de histamine haar werk (jeukprikkel afgeven aan de jeuksensoren) niet doen.

Meer informatie vind je de in folder Omgaan met jeuk. Deze folder kun je downloaden als je lid wordt van de VMCE. Word nu lid!

Kenmerken

Constitutioneel eczeem is een niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, die gepaard gaat met roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding ('natten') en kloofjes. Het belangrijkste kenmerk is echter de jeuk, die vaak heel hevig kan zijn. Zo hevig, dat men er 'gek' van wordt. De huid van mensen met constitutioneel eczeem is slecht in staat vocht vast te houden en men heeft dan ook vaak een (extreem) droge huid.

Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak een (over)gevoelige huid die, sneller dan de huid van een gezond iemand, op allerlei prikkels uit de omgeving reageert. De beste remedie lijkt dan ook ervoor te zorgen dat men zo weinig mogelijk met die prikkels in aanraking komt. In de praktijk is dat echter niet zo simpel. Het is niet altijd duidelijk welke prikkels de klachten veroorzaken. Bovendien geven bepaalde prikkels niet altijd dezelfde klachten.

wat is eczeem

 Bij wie?

Constitutioneel eczeem verschijnt meestal bij zeer jonge kinderen, vaak nog voor hun eerste verjaardag. Maar in principe kan de aandoening op iedere leeftijd voor het eerst optreden. Er zijn dan ook mensen die pas op latere leeftijd 'zomaar ineens' last van eczeem krijgen. De aandoening kan enkele maanden klachten geven, maar het kan ook jaren duren. Perioden zonder klachten wisselen dan vaak af met perioden waarin het eczeem ernstig is. Gewoonlijk blijft het eczeem gedurende enkele jaren bestaan om dan weer te verdwijnen, soms voor het verdere leven. We zeggen dan dat de persoon in kwestie over zijn eczeem is heen gegroeid. Een kleine groep (25%) houdt veel langer last van het eczeem en heeft er na zijn twintigste verjaardag nog steeds last van. Maar ook bij hen neemt de ernst van het eczeem meestal af bij het ouder worden.

In Nederland hebben circa 400.000 mensen constitutioneel eczeem, ongeveer 2,5% van de bevolking. Daarmee staat de aandoening op de vierde plaats in de top-10 van chronische aandoeningen in Nederland. Bij kinderen is het na astma zelfs de belangrijkste chronische aandoening. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem, atopische dermatitis, neurodermatitis of neurodermitis genoemd. Bij jonge kinderen wordt het ook wel dauwworm genoemd. Bij het eczeem van jonge kinderen staan de vochtige ('natten') plekken namelijk voorop. Het lijkt wel op de dauwdruppels die je 's morgens op een weiland kunt zien liggen, vandaar 'dauw'. De uitslag is bovendien ringvormig, vandaar 'worm'.


Bekijk de webinar 'Wat is eczeem?'image vmce podcast

Beluister ook de podcast over eczeem

 

image vmce podcast
Of lees verder in deze speciale uitgave.


Meer over eczeem bij kinderen Meer over jeuk


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!