Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Eind 2022 werd de eerste VMCE-webinar met als titel Wat is Eczeem? op deze website geplaatst. Deze is onderdeel van een serie van vier, die eind 2023 compleet is. Vanaf vandaag komt de derde webinar online: Kinderen en eczeem.

De webinars vormen een mooie aanvulling op het informatieaanbod van de VMCE. Kijkers krijgen niet alleen feitelijke informatie, maar krijgen ook meer inzicht in wat eczeem betekent voor patiënten (ook veel aandacht voor de psychische kant). De gesprekken geven inzicht in welke keuzes je kunt maken en wat de alternatieven zijn.


Kom meer te weten over de behandeling van kinderen met eczeem in de boeiende webinar "Kinderen en Eczeem" georganiseerd door de VMCE. Tijdens deze webinar delen Marlies de Graaf, een gerenommeerde dermatoloog bij het UMC Utrecht, en Tamara Klaassen, een ervaringsdeskundige en moeder van kinderen met eczeem, hun kennis en ervaringen.

Bekijk de webinar 'Kinderen en eczeem' hieronder:


Marlies de Graaf is een ervaren dermatoloog verbonden aan het UMC Utrecht, waar ze gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen met eczeem. Hoewel eczeem een veelvoorkomende aandoening is bij kinderen, ziet Marlies de Graaf voornamelijk de ernstige gevallen. Hoewel ze eczeem niet kan genezen, is ze meestal in staat om effectieve behandelingen aan te bieden.

Een uitdaging waar Marlies de Graaf regelmatig mee te maken heeft, is de angst van ouders voor het gebruik van hormoonzalven, waardoor ze vaak te terughoudend zijn met het smeren ervan. Dit gebrek aan behandeling kan het genezingsproces bemoeilijken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden beschikbaar dan in het verleden, vooral voor kinderen met ernstig eczeem. Er zijn hoopvolle ontwikkelingen op dit gebied die perspectief bieden voor een effectieve behandeling.

Tamara Klaassen, een ervaringsdeskundige en bestuurslid van de VMCE, heeft zelf als kind veel last gehad van eczeem en werd gepest en buitengesloten, niet alleen door kinderen, maar ook door ouders. Dit kwam voort uit onwetendheid, aangezien veel mensen eczeem als vies en besmettelijk beschouwen. Haar ouders hebben verschillende behandelmethoden, waaronder diëten en alternatieve geneeswijzen, geprobeerd. Toen Tamara ontdekte dat haar oudste zoon ook eczeem had, besloot ze direct om professionele hulp in te schakelen en in gesprek te gaan met een ervaren dermatoloog.

Inmiddels is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van eczeembehandeling. Tamara heeft persoonlijk positieve ervaringen gehad en voelt zich nu goed, zonder last te hebben van jeuk. Ze benadrukt dat jeuk echt slopend kan zijn en een enorme impact kan hebben op het dagelijks leven.

Hoewel eczeem niet volledig kan worden genezen, zijn er tegenwoordig effectieve behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen verlichten en de levenskwaliteit kunnen verbeteren. Het belang van een goede zalven en therapieën aanpassen aan het individuele kind en de ouders wordt benadrukt.

De ontwikkelingen op het gebied van eczeembehandeling geven hoop voor de toekomst, met steeds meer mogelijkheden om de jeuk te verminderen en het welzijn van kinderen met eczeem te verbeteren. Door de kennis en ervaringen van professionals zoals Marlies de Graaf en betrokken individuen zoals Tamara Klaassen te delen, kunnen we gezamenlijk werken aan een beter begrip van eczeem en effectieve behandelmethoden.

 

Wil je vaker van dit soort webinars zien? Steun dan de VMCE

Doneer

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!