Eind 2022 werd de eerste VMCE-webinar met als titel Wat is Eczeem? op deze website geplaatst. Deze is onderdeel van een serie van vier, die eind 2023 compleet is. Vanaf vandaag komt de vierde en ook de laatste webinar online: Omgaan met eczeem.
De webinars vormen een mooie aanvulling op het informatieaanbod van de VMCE. Kijkers krijgen niet alleen feitelijke informatie, maar krijgen ook meer inzicht in wat eczeem betekent voor patiënten (ook veel aandacht voor de psychische kant). De gesprekken geven inzicht in welke keuzes je kunt maken en wat de alternatieven zijn.
Kom meer te weten over het omgaan met eczeem is de nieuwe webinar ‘omgaan met eczeem’ georganiseerd door de VMCE. Tijdens deze webinar delen Monique Gorissen, kinderarts-allergoloog, Sylvia van Beugen, expert in psychodermatologie en Sharona Blom, een ervaringsdeskundige, hun kennis en ervaringen.
Bekijk de webinar 'Omgaan met eczeem' hieronder:
Monique Gorissen is kinderarts-allergoloog bij het Kinderallergie Expertisecentrum in Deventer. Met haar ruime ervaring begrijpt zij als geen ander de uitdagingen die zowel kinderen als ouders tegenkomen bij eczeem. Ze benadrukt het belang van een totale benadering en het openlijk bespreken van de impact die eczeem op ons leven heeft. Als behandelaar heeft zij het voordeel van meer tijd, waardoor zij in staat is om meer vragen te stellen en de behandelingsaanpak af te stemmen op het individu.
Sylvia van Beugen is een expert in psychodermatologie. Als onderzoeker en docent bij de sectie Gezondheid Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden, combineert zij psychologie, dermatologie en psychiatrie om de wisselwerking tussen eczeem en de psychische en sociale aspecten ervan te begrijpen. Stress en andere psychologische factoren spelen vaak een belangrijke rol bij eczeem, en zij zal hierover waardevolle inzichten delen.
Een verrijkend persoonlijk verhaal komt van Sharona Blom, een ervaringsdeskundige die haar eigen reis met eczeem deelt. Ze heeft de impact van de aandoening op haar leven ervaren en is vastberaden om oplossingen te vinden. Sharona heeft gezocht naar veranderingen in leefstijl en voeding om eczeem beter te beheersen. Haar verhaal illustreert hoe het nemen van regie en open communicatie met zorgverleners en de omgeving een cruciale rol spelen bij het omgaan met de aandoening.
Er zijn een aantal thema’s die in de webinar ‘Omgaan met eczeem’ naar voren komen. Zo is de invloed van leefstijl is cruciaal bij het begrijpen van eczeem. Het is niet alleen van belang om naar de huidaandoening zelf te kijken, maar ook naar het algehele welzijn van de persoon. Een open dialoog tussen patiënt en arts speelt hierbij een belangrijke rol. Door open en eerlijk te praten over je leefstijl, emoties en zorgen, kan je arts een behandeling op maat ontwikkelen die beter aansluit bij jouw behoeften.
En dat brengt ons bij het tweede thema: behandeling op maat. We begrijpen dat elke persoon anders is en dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander geldt. Daarom willen we de mogelijkheden van alternatieve geneeswijzen en veranderingen in leefstijl en voeding bespreken. Het vinden van de juiste behandeling kan een zoektocht zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er opties zijn die specifiek op jouw situatie zijn afgestemd.
Jeuk is vaak een van de meest vervelende symptomen van eczeem en kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Daarom zullen we enkele voorbeelden uit de psychodermatologie bespreken die kunnen helpen bij het verminderen van jeuk. Deze benadering richt zich op de relatie tussen geestelijke gezondheid en huidaandoeningen, wat kan leiden tot effectievere strategieën om jeuk te beheersen.
Zelfonderzoek en openheid zijn van essentieel belang om beter met eczeem om te kunnen gaan. We moedigen je aan om jezelf goed te onderzoeken en te begrijpen wat voor jou werkt en wat mogelijk stress veroorzaakt. Hierbij speelt open communicatie met zorgverleners en je omgeving een cruciale rol. Door samen te werken en gezamenlijke beslissingen te nemen, kan je een beter inzicht krijgen in je eigen situatie en de behandeling verbeteren.
Ten slotte willen we je inspireren om de regie over het behandelproces in handen te nemen, vooral bij een chronische ziekte zoals eczeem. We zullen enkele voorbeelden delen van mensen die actief hun behandeling aanpakken en daarmee positieve resultaten behalen. Het is mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren door zelf de touwtjes in handen te nemen en te streven naar een betere gezondheid en welzijn.
Wil je vaker van dit soort webinars zien? Steun dan de VMCE