Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Eind 2022 werd de eerste VMCE-webinar met als titel Wat is Eczeem? op deze website geplaatst. Deze is onderdeel van een serie van vier, die eind 2023 compleet is. Vanaf vandaag komt de tweede webinar online: Eczeem en Werk.

De webinars vormen een mooie aanvulling op het informatieaanbod van de VMCE. Kijkers krijgen niet alleen feitelijke informatie, maar krijgen ook meer inzicht in wat eczeem betekent voor patiënten (ook veel aandacht voor de psychische kant). De gesprekken geven inzicht in welke keuzes je kunt maken en wat de alternatieven zijn.


Bekijk de webinar 'Eczeem en Werk' hieronder:

 


In de webinar Eczeem en Werk spreken prof. Thomas Rustemeyer (dermatoloog en hoogleraar aan het AMC), Astrid Smeets (arbeidsdeskundige bij Radar BV) en Patrick (ervaringsdeskundige en lid van de VMCE) over eczeem en werk. Erwin van Ditmarsch is de gespreksleider. Het is een inspirerend gesprek, dat aanzet tot nadenken.

Thomas Rustemeyer vertelt over de Polikliniek Mens en Arbeid, een uniek initiatief waarbij specialisten van verschillende disciplines kijken naar de problemen die je kunt ervaren met eczeem op de werkplek. Soms kun je met kleine aanpassingen heel veel doen voor het welbevinden van de patiënt. Hij geeft daarvan, in zijn rol van arbeidsdermatoloog, een aantal interessante voorbeelden. Zo nodig wordt er onderzoek gedaan op de werkplek. Voor meer informatie over de Polikliniek Mens en Arbeid klik hier

Astrid Smeets vertelt dat zij meestal pas na een jaar wordt ingeschakeld. Dat is eigenlijk veel te laat, maar dat komt door de wetgeving en de manier waarop haar werk door de verzekeraars en werkgevers wordt betaald.

Patrick beschrijft hoe hij zijn eigen weg vond in zijn werksituatie. Bij zijn collega’s ziet hij weliswaar veel begrip, maar het is ingewikkelder om zijn werkomgeving daadwerkelijk aan te passen aan zijn behoeften.

Thomas Rustemeyer vraagt extra aandacht voor de impact die eczeem kan hebben op een werknemer. Eczeempatiënten werken vaak maar door, ook al kost het hen relatief veel energie. Zo belangrijk vinden ze het om hun werk te kunnen uitvoeren en de bijbehorende sociale contacten en maatschappelijke waardering te onderhouden. In de webinar wordt een pleidooi gehouden om deze problematiek op de werkplek bespreekbaar te maken.

 

Wil je vaker van dit soort webinars zien? Steun dan de VMCE

Doneer

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!