Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

17-01-2024 | Afgelopen zaterdag 13 januari was de VMCE te gast in het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA. Onderwerp was ‘Steeds ergere eczeem en huidklachten door gewenning aan hormoonzalf’. In deze uitzending werd aandacht besteed aan de fenomenen TSA (Topical Steroid Addiction) en TSW (Topical Steroid Withdrawal). 

Wellicht ten overvloede legde voorzitter Harm van den Oever uit dat de VMCE als patiëntenvereniging de belangen van alle eczeempatiënten vertegenwoordigt.

Tijdens de uitzending suggereerde de presentatrice dat op de  VMCE-website slechts één artikel uit 2007 over dit onderwerp is te vinden. Dit is onjuist: de afgelopen jaren hebben we hier vaker aandacht aan besteed. In een uitgebreid artikel (maart 2023) wordt uitgelegd hoe TSA en TSW kunnen ontstaan en hoe dermatologen hiermee omgaan. Hoewel nog veel onbekend is, volgen dermatologen hierin de Leidraad dermatocorticosteroïden.

Overige informatie over dit onderwerp op onze website:
- Artikel ‘Corticofobie bij zorgverleners’
- Webinar ‘Omgaan met eczeem’

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!