Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Zwemmen kan voor menigeen met eczeem zorgen voor een verergering van het eczeem. Vooraf insmeren met een vette zalf en na afloop douchen en wederom insmeren met een vette zalf kan verergering voorkomen. Het is niet alleen het chloor die zorgt voor de verergering. Een beetje chloor kan zelfs goed zijn (bron).

Er zijn nieuwe technieken die ervoor zorgen dat het zwembadwater minder chloor bevat, zoals zoutelectrolyse (ZE), ozon (O) of Advanced Oxidation System (AOS). De zwembaden die hiervan gebruik maken bevatten minder chloor dan bij de standaard systemen, maar zijn niet chloor-vrij. Dat is wettelijk ook niet toegestaan. Er is een aantal chloorvrije baden, zoals zoutbaden, natuurbaden of de kuurbaden die gebruik maken van thermaalwater.

Zwembaden moeten voldoen aan strenge regels (vanuit de overheid) om een goede kwaliteit van het zwembadwater te kunnen garanderen. De eigenaar moet het zwembadwater ook regelmatig (laten) controleren. Er bestaat een keurmerk Veilig & Schoon (vraag bij het zwembad of dit keurmerk van toepassing is) voor zwembaden. Het zwembad moet daarvoor aan een hele reeks eisen voldoen. Door het keurmerk weet je of de waterkwaliteit in het zwembad van je keuze goed is. De Stichting Zwembadkeur geeft het keurmerk uit (www.zwembadkeur.nl).

Signaleer je als gebruiker van een bepaald zwembad een onveilige of ongezonde situatie, richt je dan in eerste instantie met je opmerking tot de eigenaar van dat zwembad. Wordt er niet of onvoldoende naar je geluisterd, dan kun je de situatie het beste melden bij de gemeente of provincie waarin het zwembad zich bevindt.


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!