Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

02-12-2019 | Heb jij dat ook weleens? Je staat weer buiten de spreekkamer van de dermatoloog en denkt: ik had dit nog willen vragen en dat eigenlijk ook nog! Maar je kunt niet meer teruglopen, want de volgende patiënt zit al binnen. Om al je vragen op het juiste moment bij de hand te hebben is er een consultkaart ontwikkeld. Een heel handig hulpmiddel.

Op een consultkaart kun je in één oogopslag zien welke behandelmogelijkheden er zijn voor jouw aandoening en wat de werking van een behandeling is, inclusief de voor- en nadelen. Het is een keuzehulp die patiënten (alleen volwassenen) en artsen samen kunnen gebruiken. Consultkaarten werden ontwikkeld in samenspraak met artsen en patiënten, op initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en het Kenniscentrum van de Federatie van Medisch Specialisten.

De informatie op een consultkaart is altijd wetenschappelijk onderbouwd. Omdat het niet mogelijk bleek alle wetenschappelijke kennis over richtlijnen, ervaring en dergelijke op één kaart samen te vatten, werd er voor elke consultkaart een uitgebreid achtergronddocument gemaakt. Hierop worden de keuzes van wat er op de consultkaart staat, verantwoord. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar gebruikte wetenschappelijke literatuur.
Toen de consultkaart over eczeem na lang voorbereiden en wikken en wegen helemaal klaar was, werd deze voorgelegd aan het bestuur van de VMCE. De kaart is vervolgens officieel door de VMCE geautoriseerd. Maar de consultkaart blijft een dynamisch document. Dat wil zeggen dat hij na verloop van tijd opnieuw wordt aangepast aan de praktijk.

Misschien kreeg je een consultkaart mee bij je vorige bezoek aan je specialist. Of je hebt hem zelf gedownload via internet. Het beste kun je de kaart voor je volgende bezoek helemaal lezen en aanvinken wat voor jou belangrijk is. Aan de hand van de consultkaart kan dan het gesprek worden aangegaan met je behandelaar. Hij of zij geeft aanvullende informatie en indien mogelijk ook behandelopties, met voor- en nadelen. Indien nodig kun je thuis je consultkaart nog eens doorkijken om alles op een rijtje te zetten of met iemand uit je omgeving te bespreken. Pas daarna neem je een beslissing over een behandeloptie.

Op de consultkaart vind je geen algemene informatie zoals 'Wat is eczeem?' of 'Hoe is eczeem te behandelen?'. Daarvoor is er een grote hoeveelheid brochures en folders voorhanden (vraag je arts ernaar of klik hier. En tegenwoordig vind je veel informatie op internet, waarbij je goed moet opletten of die betrouwbaar is en of er geen commerciële belangen een rol spelen. Betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie vind je sowieso op de website van de VMCE, maar ook op een aantal wetenschappelijke sites. Omdat het voor patiënten soms moeilijk is de juiste informatie te vinden, zijn er nu deze consultkaarten. Werkt jouw arts er nog niet automatisch mee? Vraag dan of hij of zij de consultkaart kent en deze actief wil inzetten. Een behandeling kiezen wordt steeds meer maatwerk (personalized medicine). Het is een samenspraak tussen patiënt en arts. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Je kunt de consultkaarten op internet vinden door hier te klikken en verder te zoeken op 'constitutioneel eczeem'.

Consultkaart

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!