Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

14-05-2018 | Gebruik van badolie bij kinderen met eczeem lijkt niet effectief. Dat zijn althans de bevindingen van de BATHE-studie uit Groot-Brittannië, recent gepubliceerd in de British Medical Journal.

Badolie wordt toegevoegd aan het badwater om de huid in een betere conditie te krijgen (lees: minder droog). Het is bedoeld als een aanvullende behandeling, omdat na het baden ook altijd wordt geadviseerd om de huid in te smeren met neutrale zalven of crèmes.

Studie met 483 kinderen

In deze goed uitgevoerde studie bij kinderen van gemiddeld 5 jaar, gebruikte de ene groep (264 kinderen) twaalf maanden lang badolie tijdens het baden, en de andere groep (218 kinderen) niet. Zowel na 16 weken als na 12 maanden was er geen verschil in de ernst van het eczeem tussen beide groepen.

Een verklaring hiervoor kan zijn dat er na het baden toch al gesmeerd wordt. Bovendien, een deel van de olie spoelt gewoon weg. Slechts een klein deel blijft op de huid zitten.

Maar, als mensen zelf wel een positief effect ervaren, dan kunnen ze dat gewoon blijven doen. Een verschil tussen Groot-Brittannië en Nederland is dat hier badoliën bij eczeem al niet meer vergoed worden; in Groot-Brittannië (nog) wel.

Bronnen: British Medical Journal en BBC News

 

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!