Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

JeukJeuk staat bij constitutioneel eczeem voorop. Wat de oorzaak is van jeuk bij constitutioneel eczeem is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat zich in de huid jeuksensoren bevinden, die geprikkeld kunnen worden door bepaalde stoffen in het lichaam. Bij mensen met constitutioneel eczeem worden deze sensoren waarschijnlijk eerder en sneller geprikkeld dan bij andere mensen. De jeuksensoren geven prikkels af via zenuwen naar het ruggenmerg en de hersenen. In de hersenen wordt de prikkel als 'jeuk' waargenomen. De hersenen zorgen ook voor de reactie: krabben. Krabben bij jeuk is een soort reflex. Een baby begint zich dan ook meteen te krabben bij jeuk. Het is net als wanneer iemand zijn hand wegtrekt als hij iets heeft vast gepakt dat gloeiend heet is.

Krabben brengt wel verlichting bij jeuk, maar die is meestal maar van korte duur. De jeuk kan zo hevig zijn dat men de huid tot bloedens toe openkrabt. In de dan beschadigde huid kunnen bepaalde stoffen, zoals bacteriën en schimmels, makkelijker binnendringen. Hierdoor kunnen nieuwe irritatie, beschadigingen en infecties optreden, wat het eczeem en de jeuk weer kan verergeren. Daar komt nog bij dat een huid die herstelt van beschadigingen (wondjes door bijv. krabben) ook vaak jeukt. Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk-krabben-jeuk.

Veel mensen met constitutioneel eczeem hebben een soort achtergrondjeuk. Deze jeuk is als het ware continu op de achtergrond aanwezig. Steeds jeukt het wel ergens, maar het is geen jeuk die dwingt tot krabben of wrijven. Als men wel krabt dan gebeurt dat vaak bijna onbewust. In tijden waarin het eczeem erger is, wordt de jeuk meestal heviger. Deze jeuk treedt vaak in aanvallen op en is niet of heel moeilijk te weerstaan. Binnen enkele minuten breidt de jeuk zich over bepaalde lichaamsdelen of het hele lichaam uit. De aanvallen duren meestal een half uur tot een uur. Het is niet te voorspellen wanneer de volgende aanval intreedt. Soms is dat dezelfde dag nog, soms na enkele dagen of pas na enkele weken of maanden. De aanvallen treden vaak 's avonds op of in de nacht, met slapeloze nachten en oververmoeidheid tot gevolg.

Hoe kan de jeuk worden beperkt?

Aan de jeuk is niet veel te doen. Maar er zijn wel enkele praktische tips om er voor te zorgen dat de jeuk vermindert of in ieder geval niet erger wordt. Deze tips hebben te maken met jeuk uitlokkende factoren, namelijk:

  1. Droge huid
  2. Warmte (zon, centrale verwarming (zorgt ook voor uitdroging van de huid), transpiratie)
  3. Emotie (stress, nervositeit, angst, opwinding, verveling, denken aan jeuk)
  4. Beschadiging van de huid (genezende wondjes, littekens, zonnebrand, krabsporen)
  5. Allergie (huisstofmijt, boompollen en graspollen, dierlijke eiwitten (koemelk), plantaardige eiwitten (pinda, soja), haren en huidschilfers van dieren)
  6. Overgevoeligheid (andere, niet allergene prikkels, b.v.: chemicaliën, parfum, zeep, cosmetica, inkt, wol, rubber (latex), nylon)

Ad 1. Droge huid
Soepel houden van de huid door deze regelmatig in te smeren met een neutrale zalf (basiszalf). Ook na baden of douchen de huid goed insmeren. Huid beschermen (nagels kort, glad en schoon houden, huid bedekken met dun glad katoen (kleding)en door de kleding heen krabben, katoenen handschoenen dragen).

Ad 2. Warmte
Warmte vermijden en verkoeling zoeken (korte lauwe douche nemen, blazen op de jeukende plek (evt. met ventilator of föhn in koude stand), schaduw opzoeken, verwarming niet te hoog zetten in de winter, niet te warm kleden).

Ad 3. Emotie
Rust, ontspanning en afleiding zoeken (spelletje doen, met iemand een praatje maken, wandelen, doen waar je zin in hebt).

Ad 4. Allergie
Allergenen vermijden indien bekend is waarvoor men allergisch is. Soms kunnen bepaalde geneesmiddelen ('antihistaminica') voor verlichting van de allergische klachten zorgen.

Ad 5. Overgevoeligheid
Prikkels vermijden (geen zeep gebruiken, maar bijvoorbeeld ongeparfumeerde badolie, (katoenen) handschoenen dragen tijdens bepaalde klussen, katoenen kleding dragen).

Jeukprikkels worden aan de hersenen doorgegeven via dezelfde zenuwen als pijnprikkels. Het gebruiken van pijnstillers tegen de jeuk ligt dan ook voor de hand. Bij hevige jeuk, zoals bij eczeem vaak het geval is, is het effect van pijnstillers echter niet erg groot. Tegen de jeuk bij eczeem worden vaak antihistaminica voorgeschreven. Antihistaminica gaan op plaatsen zitten waar anders de histamine gaat zitten. Daardoor over jeukkan de histamine haar werk (jeukprikkel afgeven aan de jeuksensoren) niet doen.

Meer informatie vind je de in folder Omgaan met jeuk. Deze folder kun je downloaden als je lid wordt van de VMCE. Word nu lid!

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!