Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem


In Nederland krijgt ongeveer 10% van de kinderen constitutioneel eczeem. Meestal in de eerste levensjaren. De helft daarvan heeft geen eczeemklachten meer als ze vijf jaar of ouder zijn. Daar komt nog een kwart bij als ze 12 jaar oud zijn. We noemen dat 'er overheen groeien'. Maar dat geldt dus voor 25% niet. Waarom en hoe dat komt, weten we nog niet. Wel blijft de aanleg bestaan, en kan het eczeem later in het leven weer opspelen.

In veel gevallen zijn de eczeemklachten bij kinderen mild van aard, maar een deel van de kinderen met eczeem (ongeveer 20%) heeft het in ernstiger mate. Ongeacht de ernst is het belangrijk om het eczeem goed te behandelen. Die behandeling bestaat uit de verzorging van de (droge) huid en het gebruik van corticosteroïdzalven voor eczeemplekken.

Verzorging droge huid

Allereerst de huidverzorging. Hiermee staat of valt de behandeling van eczeem, want een goede conditie van de huid is essentieel. Om de huid in een goede conditie te brengen en te houden, is dagelijkse verzorging nodig. Dat bestaat grotendeels uit het toepassen van basiszalven.

Het kan soms lastig zijn dat dag-in-dag-uit vol te houden. Maar goed onderhoud van de huid kan verergering van het eczeem voorkomen, waardoor er minder medicinale zalf of andere geneesmiddelen nodig zijn.

Meer over de droge huid Lijst van basiszalven 

Corticosteroïdzalven

Corticosteroïdzalven - ook wel hormoonzalven genoemd - zijn bedoeld om de symptomen van het eczeem te verminderen. Het zijn (wereldwijd) de meest toegepaste medicinale zalven bij eczeem. Ze werken meestal heel goed, en zijn bij correct gebruik veilig. Ook bij heel jonge kinderen. Corticosteroïdzalven zijn er in verschillende varianten. Ze hebben elk een andere sterkte en op basis daarvan worden ze ingedeeld in klassen.

Veel mensen zijn in eerste instantie huiverig om hormoonzalven te gebruiken. Dat is op zich begrijpelijk, maar met goede begeleiding en juist gebruik zijn ze veilig en kunnen er heel goede resultaten worden bereikt. Van een huilerig kind dat niet kan slapen, naar een blij en slapend kind kan een verademing zijn, zowel voor het kind als voor de omgeving.

Essentieel is het juiste gebruik. Vraag bij de voorschrijvend arts altijd alle details omtrent het gebruik. Hoe vaak? Op het hele lichaam of alleen de eczeemplekken? Hoe dik/dun? De aanwijzing 'tweemaal daags dun aanbrengen', zoals vaak op het etiket te lezen is, is echt niet voldoende.
eczeem bij kinderen

Meer over corticosteroïdzalven 

Verbandmiddelen

Aanvullend op de verzorging van de huid en het toepassen van corticosteroïdalven, kunnen ook verbandmiddelen specifiek voor eczeem worden voorgeschreven. Bij jonge kinderen is dat bijvoorbeeld in de vorm van een verbandpak om krabben tegen te gaan, of handschoenen of wantjes.

Meer over verbandmiddelen 

Psychologische aspecten

Een kind met ernstiger eczeem kan een enorme belasting zijn voor het gezin. Dit wordt vaak door zorgverleners onderschat. Een aantal aspecten op een rij:

  • Door jeuk, krabben en huilen ontstaat slaapgebrek bij zowel ouder als kind. Dit leidt tot irritatie, een slecht humeur en moeilijker kunnen omgaan met de situatie. Het vinden van een effectieve behandeling zodat kind en ouders kunnen doorslapen is essentieel;
  • Ouders die zelf genetisch belast zijn, kunnen zich schuldig voelen over de ziekte van hun kind. Immers, de allergische genen zijn van hen afkomstig;
  • Mogelijke keuzes om gevolgen van de allergieën in te perken zoals het wegdoen van huisdieren of het saneren van een huis, zijn erg ingrijpend en brengen veel verdriet, respectievelijk kosten met zich mee;
  • Iedereen die een kind heeft met een ziekte zal het herkennen: de ongevraagde adviezen van de omgeving. Maar, de omgeving gaat 's nachts niet drie keer uit bed om een krabbend en bloedend kind aan te treffen, de ouders wel. Het communiceren hierover blijkt niet eenvoudig te zijn. De ouders voelen zich bekritiseerd en aangevallen op hun keuzes, de omgeving begrijpt de ernst van de situatie niet. Zo kan het gezin geïsoleerd raken, wat de gezinssituatie en het omgaan met het eczeem er niet makkelijker op maakt.

psychologische aspecten

Meer informatie

De VMCE heeft een webinar gemaakt over eczeem bij kinderen. Die is hieronder te bekijken.

Activiteiten voor kinderen

Leden van de VMCE kunnen deelnemen aan bijeenkomsten voor kinderen. Zo organiseert de VMCE elk jaar bijeenkomsten voor kinderen met eczeem: voor kinderen van 6-12 jaar en voor 12-18 jaar. Het betreft een recreatieve bijeenkomst waarbij de kinderen met eczeem iets leuks ondernemen, zoals een klimbos, paintballen, karten of iets dergelijks (wat bij de leeftijd past). De ouders en broers/zussen zijn dan natuurlijk ook welkom. De kinderen zijn in goede handen bij onze vrijwilligers en de ouders kunnen dan ook eens andere ouders van een kind met eczeem ontmoeten.


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier


Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!