25-04-2019 | Wat is de stand van zaken met betrekking tot de vergoeding van verbandmiddelen bij constitutioneel eczeem in 2019? Een update met een overzicht.
De VMCE doet haar uiterste best de informatie correct weer te geven, maar zaken veranderen soms snel. Derhalve kunnen aan het overzicht geen rechten worden ontleend. Vraag bij twijfel nadere informatie bij de leverancier of de verzekeraar.
Antibacteriële verbandmiddelen worden bij constitutioneel eczeem niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Ze zijn uit het pakket. Zo heeft de minister besloten op basis van een standpunt van het Zorginstituut Nederland. Bij andere huidziekten mogen ze wel worden vergoed.
Gelukkig hebben twee leveranciers van deze verbandmiddelen een versie op de markt gebracht die niet antibacterieel is. Deze mogen wel worden vergoed bij constitutioneel eczeem, evenals de bestaande Tubifast Garments.
Merken 'gewone' verbandmiddelen
- Binamed krabpak
- DermaCura krabverband
- Tubifast Garments (6 maanden t/m 14 jaar)
Overzicht per verzekeraar
Zie hiervoor het meest recente overzicht van DeclaCare (PDF).
Procedure
- Verbandpakken voor eczeem moeten worden voorgeschreven door een arts of een verpleegkundige. Voor Menzis en DSW geldt dat dit moet gebeuren door de dermatoloog, kinderarts of gespecialiseerd verpleegkundige (tweede lijn).
- De voorschrijvers moeten bij hun voorschrift gebruik maken van de voorgedrukte formulieren van de verbandpakkenleveranciers. Want op die formulieren moet de voorschrijver ook verantwoorden waarom deze verbandmiddelen nodig zijn en of ze alleen ’s nachts of ook overdag moeten worden gedragen. Voor verzekerden bij Menzis moet de voorschrijver nog een extra formulier invullen dat verkrijgbaar is bij de leveranciers.
- Deze formulieren moeten worden opgestuurd (per post, fax of e-mail) naar de leverancier van het voorgeschreven merk verbandpak. Die gegevens staan ook vermeld op het formulier. Meestal doet de voorschrijver dat zelf. Als de voorschrijver het receptformulier meegeeft, stuur het dan naar de leverancier en lever het niet in bij je eigen apotheek. Deze procedure geldt overigens niet voor een recept voor katoenen verbandhandschoenen: de eigen apotheek kan deze leveren.
Antibacteriële verbandmiddelen zelf betalen
Voor mensen die de antibacteriële verbandmiddelen prefereren én de kosten ervan willen/kunnen betalen ontstaat een nieuwe situatie en veel vrijheid. Je hebt geen recept, goedkeuring of machtiging meer nodig. Geen last meer van maxima, slecht ingevulde formulieren en eigen risico.
Merken antibacteriële verbandmiddelen
(de naamgeving is soms gewijzigd)
Antibacteriële verbandmiddelen zijn formeel medische hulpmiddelen. Zelf betaalde kosten voor medische hulpmiddelen zijn onder voorwaarden aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Nadere informatie over belastingaftrek van zorgkosten is te vinden op www.meerkosten.nl en natuurlijk bij de Belastingdienst.
Tot slot
Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Neemt u desgewenst contact op met de leverancier van de voorgeschreven verbandmiddelen voor nadere informatie over de vergoeding.