02-04-2019 | Wat is de stand van zaken met betrekking tot de vergoeding van verbandmiddelen bij constitutioneel eczeem in 2019? Een update met een overzicht.

De VMCE doet haar uiterste best de informatie correct weer te geven, maar zaken veranderen soms snel. Derhalve kunnen aan het overzicht geen rechten worden ontleend. Vraag bij twijfel nadere informatie bij de leverancier of de verzekeraar.

Antibacteriële verbandmiddelen worden bij constitutioneel eczeem niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Ze zijn uit het pakket. Zo heeft de minister besloten op basis van een standpunt van het Zorginstituut Nederland. Bij andere huidziekten mogen ze wel worden vergoed.

Gelukkig hebben twee leveranciers van deze verbandmiddelen een versie op de markt gebracht die niet antibacterieel is. Deze mogen wel worden vergoed bij constitutioneel eczeem, evenals de bestaande Tubifast Garments.

Merken 'gewone' verbandmiddelen

Het gaat om de niet-antibacteriële ('gewone') verbandmiddelen van de volgende merken:

De Curaderm neurodermitis overall (Coater) is uit productie en wordt niet meer geleverd.

Overzicht per verzekeraar

Onderstaand overzicht geldt voor 2019.

Achmea-groep (Aevitae Avéro Achmea, Avéro Achmea, Caresco Avéro Achmea, De Friesland, DVZ, FBTO, IAK Avéro Achmea, Interpolis, OZF Achmea, Turien & Co. Avéro Achmea en Zilveren Kruis):

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

CZ-groep (CZ, OZ, Delta LLoyd, Ohra):

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 3 stuks per 12 maanden.

DSW:

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 3 stuks per 12 maanden. Bij wet-wrap bij kinderen maximaal 6 stuks Tubifast per lichaamsdeel* per 12 maanden.

Menzis-groep (Amicon, Anderszorg, Azivo, Confior, Geové, Menzis, Nederzorg, NVS):

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Het moet worden voorgeschreven door de dermatoloog, kinderarts of gespecialiseerd verpleegkundige (tweede lijn). Ook moet de voorschrijver nog een extra formulier invullen dat verkrijgbaar is bij de leveranciers. De leveranciers beoordelen of een machtiging eventueel noodzakelijk is.

Multizorg (Aevitae ASR, Caresco ASR, De Amersfoortse, Ditzo, Eno, IAK ASR, ONVZ, OWM Stad Holland, PNOzorg, Salland, VvAA en Zorg en Zekerheid):

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

VGZ Corporatie (Aevitae Goudse, Aevitae VGZ, Caresco VGZ, IAK VGZ, IZA, IZA-VNG, IZZ, NV Zorgverzekeraar, Turien & Co. VGZ, UMC, Univé, VGZ en Ziektekostenverzekering Krijgsmacht):

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 3 stuks per 12 maanden.

Zorg & Zekerheid:

Vergoeding van maximaal 3 stuks per lichaamsdeel* per 12 maanden. Voor handschoenen geldt een maximum van 5 stuks per 12 maanden.

Bij een groeiend kind
Verzekeringsmaatschappijen zullen binnen de 12 maanden een eenmalig herhaalrecept in verband met de groei van een kind in principe vergoeden. Sommige verzekeraars kunnen vereisen dat er een maat moet worden overgeslagen.

* Toelichting lichaamsdeel
Met de beperking van het lichaamsdeel wordt het volgende bedoeld. In één voorschrift mogen de verbandmiddelen elkaar niet overlappen. Dus bijvoorbeeld geen elleboogstukken én een hemd met lange mouwen; geen kniestukken én een lange broek. En in het geval van een verbandpak dat het hele lichaam bedekt, kunnen er dus niet aanvullend hemden en broeken worden vergoed. Althans zo interpreteren wij de voorschriften.

Procedure

Een paar belangrijke aandachtspunten:
  • Verbandpakken voor eczeem moeten worden voorgeschreven door een arts of een verpleegkundige. Voor Menzis geldt dat dit moet gebeuren door de dermatoloog, kinderarts of gespecialiseerd verpleegkundige *tweede lijn).
  • De voorschrijvers moeten bij hun voorschrift gebruik maken van de voorgedrukte formulieren van de verbandpakkenleveranciers. Want op die formulieren moet de voorschrijver ook verantwoorden waarom deze verbandmiddelen nodig zijn en of ze alleen ’s nachts of ook overdag moeten worden gedragen. Voor verzekerden bij Menzis moet de voorschrijver nog een extra formulier invullen dat verkrijgbaar is bij de leveranciers.
  • Deze formulieren moeten worden opgestuurd (per post, fax of e-mail) naar de leverancier van het voorgeschreven merk verbandpak. Die gegevens staan ook vermeld op het formulier. Meestal doet de voorschrijver dat zelf. Als de voorschrijver het receptformulier meegeeft, stuur het dan naar de leverancier en lever het niet in bij je eigen apotheek. Deze procedure geldt overigens niet voor een recept voor katoenen verbandhandschoenen: de eigen apotheek kan deze leveren.

Antibacteriële verbandmiddelen zelf betalen

Voor mensen die de antibacteriële verbandmiddelen prefereren én de kosten ervan willen/kunnen betalen ontstaat een nieuwe situatie en veel vrijheid. Je hebt geen recept, goedkeuring of machtiging meer nodig. Geen last meer van maxima, slecht ingevulde formulieren en eigen risico.

Merken antibacteriële verbandmiddelen
(de naamgeving is soms gewijzigd)

Antibacteriële verbandmiddelen zijn formeel medische hulpmiddelen. Zelf betaalde kosten voor medische hulpmiddelen zijn onder voorwaarden aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Nadere informatie over belastingaftrek van zorgkosten is te vinden op www.meerkosten.nl en natuurlijk bij de Belastingdienst.

Tot slot

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Neemt u desgewenst contact op met de leverancier van de voorgeschreven verbandmiddelen voor nadere informatie over de vergoeding.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien ontvangt u een mooi welkomstpakket met daarin onder meer de folders, de boekjes en de dvd Leven met Eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Poll

Ik ben bereid mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek naar eczeem.

Helemaal mee eens - 61.6%
Mee eens - 25.6%
Neutraal - 9.3%
Mee oneens - 2.3%
Helemaal mee oneens - 1.2%

Aantal stemmen: 86

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!