Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

02-07-2020 | Elk kwartaal stelt de VMCE een artikel uit GAAF! voor direct lezen beschikbaar via deze website. Dit keer over de ABC- (Anti Bacterial Clothing) studie. Antibacteriële verbandkleding wordt sinds 2015 niet meer uit de basisverzekering vergoed voor mensen met constitutioneel eczeem. Patiënten en dermatologen zijn er echter van overtuigd dat deze kleding bij matig tot ernstig eczeem een gunstige invloed kan hebben op de mate van het eczeem. Hoewel het onderzoek al is gestart, wordt er nog gezocht naar meer deelnemers. Lees gauw dit artikel.

Antibacteriële verbandkleding wordt sinds 2015 niet meer vergoed uit de basisverzekering voor mensen met constitutioneel eczeem. Dit tot grote teleurstelling, frustratie en zorg van veel patiënten en dermatologen. Zij denken dat mensen met matig tot ernstig eczeem baat hebben bij deze kleding, omdat er een relatie bestaat tussen bepaalde bacteriën op de huid en de ernst van het eczeem. Een groot onderzoek in vijf Nederlandse ziekenhuizen, de zogenoemde ABC-studie, heeft als doel de meerwaarde van antibacteriële verbandkleding aan te tonen.

Verbandkleding wordt al decennialang gebruikt als onderdeel van de behandeling bij eczeem. Verbandkleding dekt zalf af, beschermt de huid tegen verdere beschadiging door krabben en zorgt voor een betere vocht- en warmteregulatie. Verbandkleding kan worden gedragen onder de gewone kleding en/of gebruikt worden als vervanging voor een pyjama.

Antibacteriële verbandkleding

Ongeveer twintig jaar geleden is er ook verbandkleding op de markt gekomen met antibacteriële eigenschappen. In Nederland wordt daarbij met name gebruik gemaakt van zilver en chitosan. Deze stoffen hebben als doel de hoeveelheid van de bacterie Staphylococcus aureus (SA) terug te dringen. ‘Uit onderzoek weten we namelijk dat bij patiënten met eczeem deze bacterie vaker op de huid leeft’, vertelt Aviël Ragamin (27), arts-onderzoeker aan het Rotterdamse Erasmus MC. ‘En we weten al dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid bacteriën en de ernst van het eczeem.’

Gaaf3 2020 artikel

Van wel vergoed naar niet vergoed

Vijf jaar geleden lieten zorgverzekeraars, die de kosten voor de vergoeding van verbandmiddelen zagen stijgen, door Zorginstituut Nederland onderzoek doen naar de meerwaarde van antibacteriële verbandkleding. Het Zorginstituut oordeelde dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat de antibacteriële versie beter werkzaam is dan gewone verbandkleding voor mensen met eczeem. Sindsdien wordt antibacteriële verbandkleding niet langer vergoed uit de basisverzekering voor mensen met constitutioneel eczeem.

Wel vergoed bij deelname aan onderzoek

Intensief overleg tussen allerlei betrokken partijen volgde: de beroepsvereniging van dermatologen NVDV, het Zorginstituut, het ministerie van VWS, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw, fabrikanten van verbandpakken (Binamed en Dermacura), de leverancier van de verbandpakken (DeclaCare) en de VMCE. Dit heeft tot het volgende geleid: op dit moment wordt een aantal antibacteriële verbandmiddelen vergoed aan kinderen en volwassenen met matig tot ernstig constitutioneel eczeem die deelnemen aan een onderzoek naar deze verbandkleding: de ABC-studie. De uitkomsten van dit onderzoek bepalen hoe de toekomst eruit gaat zien met betrekking tot de vergoeding van antibacteriële verbandkleding.

ABC-studie

Onderzoekers van het Erasmus MC verzamelen door middel van de ‘Anti Bacterial Clothing studie’ gegevens over de toegevoegde werking van antibacteriële verbandkleding en kosten in de zorg. Arts-onderzoeker Ragamin: ‘Deelnemers dragen een jaar lang ’s nachts verbandkleding, sommige met en sommige zonder een antibacteriële laag (zilver of chitosan). De deelnemer komt vijf keer naar een ziekenhuis en vult daarnaast thuis vragenlijsten in. Zo krijgen we zicht op heel veel zaken: welke bacteriën leven op de huid, hoeveel hormoonzalf wordt gebruikt, hoeveel jeuk heb je, hoe goed slaap je...’

Dit onderzoek bepaalt hoe de toekomst eruit ziet wat betreft de vergoeding van antibacteriële verbandkleding

De uitkomsten van het onderzoek gaan te zijner tijd naar het Zorginstituut en de minister van Volksgezondheid. ‘Wij moedigen patiënten en artsen aan mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk gaat dit onderzoek de rol van antibacteriële kleding bepalen voor de behandeling van constitutioneel eczeem.’

Judith Zietsma

Ook meedoen aan de ABC-studie?

Update: De studie is inmiddels afgelopen en we verwachten dat eind 2023 de resultaten beschikbaar zijn.

Voor de ‘Anti Bacterial Clothing studie’ worden kinderen en volwassenen met matig tot ernstig eczeem gezocht.
Wat houdt het onderzoek in?
> Als jij of jouw kind meedoet, krijg je drie sets wasbare verbandkleding toegestuurd. Loting bepaalt welke verbandkleding je krijgt (met zilver, met chitosan of zonder antibacteriële laag).
> Jij of jouw kind draagt de verbandkleding gedurende twaalf maanden elke nacht (zover als mogelijk). Zo nodig krijg je in dit jaar nieuwe kleding toegestuurd, bijvoorbeeld als je kind uit de kleding is gegroeid.
> Tijdens deze twaalf maanden mogen basiszalven, hormoonzalven en antihistaminica worden gebruikt. Medicijnen die de afweer beïnvloeden zijn niet toegestaan (bijvoorbeeld dupilumab).
> Je komt vijf keer naar een van de ziekenhuizen voor zorg/onderzoek en vult thuis elke week een korte vragenlijst in. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis wordt het eczeem beoordeeld, de bacteriën op de huid onderzocht, lever je urine in en vul je nog een aantal vragen in. De eerste afspraak duurt ongeveer zestig minuten. De afspraken daarna duren ongeveer dertig tot veertig minuten. De reiskosten worden vergoed.

Bij welke ziekenhuizen loopt dit onderzoek?

> Rotterdam: Erasmus MC, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis & Kinderhaven
> Groningen: UMC Groningen
> Utrecht: UMC Utrecht-Wilhelmina Kinderziekenhuis
> Nieuwegein: Sint Antonius Ziekenhuis
> Amsterdam: Amsterdam UMC

© VMCE - GAAF! juni 2020

Een hele GAAF! lezen? Dat kan met dit inkijkexemplaar. Of ontvang GAAF! elk kwartaal door nu lid te worden. Je hebt dan tevens toegang tot het gehele archief van GAAF!, twee informatieve boekjes en zes folders die je meer vertellen over constitutioneel eczeem.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!