Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

shutterstock 190686737 hooikoortsartikel25-03-2019 | Het is weer voorjaar! Meestal zijn we blij als de winter voorbij is, maar dat betekent ook dat de pollen zich weer opdringen. Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts.

Hooikoorts, constitutioneel eczeem, astma en voedselallergie vallen onder het atopisch syndroom. Atopie is de familiaire of persoonlijke aanleg om antistoffen (IgE-antilichamen) te maken specifiek gericht tegen onschuldige stoffen uit de omgeving of voedsel. Mensen met een dergelijke aanleg kunnen allergisch worden voor bijvoorbeeld stuifmeel, huisstofmijt, voedingsmiddelen en huidschilfers van dieren.

Klachten bij hooikoorts

Bij hooikoorts reageert je lichaam met een overgevoeligheidsreactie tegen bepaalde pollen: stuifmeel van planten en bomen. Je kunt dan onder andere last krijgen van een verstopte neus en tranende, rode, jeukende ogen. Soms geven pollen ook een directe huidreactie in de vorm van galbulten, of kan een ontsteking van het oogslijmvlies (conjunctivitis) ontstaan. Naast het behandelen van de hooikoorts met tabletten, oogdruppels en eventuele neusspray is het dan ook belangrijk om een goede zalf voor rond de ogen te gebruiken. Ook immunotherapie kan op langere termijn een mogelijkheid zijn. Vraag je dermatoloog om advies.

Verergering eczeem door hooikoorts?

De huid rondom de ogen is hierdoor vochtig en raakt geïrriteerd. Bovendien wrijf je door de jeuk regelmatig in je ogen. Hierdoor komt eczeem rond de ogen in combinatie met pollenallergie vaak voor. Door de pollenallergie is bovendien je weerstand minder, slaap je meestal slechter, ben je vermoeider en neemt de stressfactor om de meeste gevallen toe. Bestaand eczeem kan hierdoor verergeren. Hooikoorts heeft dus vooral indirect effect op eczeem.

Bron: GAAF! voorjaar 2012

Word nu lid en krijg direct toegang tot het volledige archief van GAAF!

Tip: de Weeronline app biedt naast het algemene weer ook uitgebreide hooikoortsverwachtingen voor diverse bomen, grassen en kruiden. De app is zowel beschikbaar in de playstore als in de appstore. Er zijn daarnaast ook specifieke hooikoortsapps, waar je naast het bekijken van verwachtingen ook je klachten kunt bijhouden, zoals hooikoortsradar.


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!