Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

01-10-2019 I Op zaterdag 14 september organiseerden we in de Utrechtse Jaarbeurs de Wereldeczeemdag. Thema van de dag was: Eczeem, je staat er niet alleen voor.

Wat dat betekende, werd tijdens de dag duidelijk: er waren professionals, waaronder dermatologen, die rapporteerden over vooruitgang in het onderzoek en de behandelwijze van patiënten. Diverse sponsors ondersteunden het evenement. En de MCE liet zien dat je bij deze ziekte ondersteuning kunt verwachten van professionele en gemotiveerde vrijwilligers.

De middag begon met een plenaire bijeenkomst . VMCE-lid Hanneke Duurland opende met een ontroerend verhaal over wat eczeem in haar leven betekende en hoe zij daarmee leerde leven. Haar presentatie werd ondersteund door schitterende beelden van de Zandprinses Rosa van der Vijver. Vervolgens sprak voorzitter Willem Kouwenhoven namens de VMCE de woorden: “Voor u staat een tevreden voorzitter”. Daar had hij alle reden toe., want op het evenement waren ruim 300 belangstellenden afgekomen. Samen met de organisatoren, de standbemanning van de informatiemarkt en alle andere ondersteuners leverde dit een levendige sfeer op. Dagvoorzitter Daan Boom, ervaringsdeskundige en bekend van onder andere Street Lab, vertelde wat eczeem voor hem betekende. Hij is een echte taalvirtuoos en wist dit onderwerp dan ook vrolijk en positief neer te zetten, zonder de schaduwzijden te ontkennen. Een mooie vondst vond ik het woord “eczeemmeerminnen”. Wat dat betekent: je kunt het zelf bedenken. Vervolgens introduceerde hij een aantal sprekers. Tot slot van het eerste gedeelte sprak hij met patiënten over hun ervaringen en vooral hun oplossingen.

Na een korte pauze, waarin de bezoekers alle stands konden bezoeken om professionele informatie te krijgen over huidverzorgingsproducten, startten er twee series workshops. Meer over deze workshops vindt u hier op de site van de Wereldeczeemdag. De dag werd besloten met een drankje en hapje, aangeboden door de VMCE. Dat was ook bij uitstek het moment om met lotgenoten van gedachten te wisselen en vragen te stellen aan de presentatoren van de workshops.

Bij de uitgang ontvingen alle deelnemers een goedgevulde goodybag met informatie over eczeem en de VMCE en met een gevarieerd aanbod aan huidverzorgingsproducten.

Het was een succesvolle dag met een groot aantal deelnemers, met informatie van hoge kwaliteit en een positieve sfeer. De VMCE dankt alle sponsoren die dit evenement mogelijk maakten.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!