23-01-2023 | Op zaterdag 14 januari werd de jaarlijkse ledendag zeer goed bezocht. Van de 137 deelnemers was meer dan de helft lid van de VMCE en de rest introducé. Hoewel iedereen zeker voor het gezellige, in wintersfeer gedompelde museum kwam, was het merendeel van de bezoekers toch in de eerste plaats gekomen voor de lezing over voeding en eczeem van dr. Berber Vlieg en Rachelle Bottse.
Dr. Berber Vlieg was in 1987 een van de eerste diëtisten die zich specialiseerde in voedselallergie. Vanaf het begin was ze geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en het ontstaan en beloop van voedselallergie en andere allergische ziekten zoals astma en eczeem. Haar overtuiging is dat voeding van grote invloed is op het darmmicrobioom en immuunsysteem. Inmiddels is ze gepromoveerd en heeft ze vele wetenschappelijke publicaties op haar naam staan.
Na introductie door Rachelle van de basisbegrippen die bij voedselallergie een rol spelen zoals de rol van allergenen en de werking van de darmen, legde Berber tot in detail uit hoe belangrijk een gezond voedingspatroon is. Voedselallergie is een reactie is van het immuunsysteem, vaak met als co-morbiditeit chronische inflammatie, astma, hooikoorts, eczeem en darmklachten. Hierbij zien we vaak chronische ontsteking en verstoring van de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van huid, darmen en/of longen. De visie van de diëtisten is dat gezonde voeding het immuunsysteem, de darmdoorlaatbaarheid en het darmmicrobioom kan versterken en dat je met voeding wellicht invloed kunt uitoefenen op het ontstaan en beloop van allergische ziekten Ongezonde voeding daarentegen geeft laag-gradige onsteking, een verstoord darmmicrobioom en een verstoorde darmdoorlaatbaarheid.
Berber Vlieg en haar collega’s doen er continu onderzoek naar of patiënten door gezonde voeding te eten misschien minder symptomen van voedselallergie krijgen. Of het in het algemeen de kwaliteit van leven kan verbeteren. Bij voedselallergie is het elimineren van voedselallergenen natuurlijk eerste vereiste, maar minstens zo belangrijk is het om daarna de voeding te “restaureren”, ofwel volwaardiger te maken en om te buigen naar een gezonder voedingspatroon. Het definitieve bewijs moet nog wel worden geleverd
Berber en Rachelle bestookten de aanwezigen non stop met informatie over allerlei voedingsmiddelen, maar ook over de voor- en nadelen van bepaalde diëten. De zaal hing aan hun lippen. Na afloop was er gelegenheid tot het stellen van vragen, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Veel bezoekers gaven aan iets ‘nieuws’ over voeding te hebben gehoord, iets wat hij of zij nog niet wist. Ook werd een digitale ‘quiz’ gedaan of de toehoorders de presentatie wel goed hadden gevolgd. Uitslag: een dikke voldoende!
Na afloop van de lezing waren er heerlijke broodjes, waarna iedereen vertrok voor een rondje door het park. Maar het regende, regende en bleef maar regenen! Dus de meesten kwamen niet verder dan een ritje met het treintje en een bezoek aan de museumwinkel. Jammer en volgende keer beter!
Voor meer informatie over dr. Berber Vlieg, Rachelle Bottse en hun praktijk: https://allergie-envoeding.nl/