Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

25-07-2023 | Op zaterdag 8 juli werd de ALV 2023 gehouden. Ook dit jaar weer op een speciale plek: in een strandpaviljoen in Katwijk aan Zee. En met een interessant programma! Bijna 30 leden luisterden ’s morgens naar een boeiende presentatie over vermoeidheidsklachten.


Psychosomatisch fysiotherapeut Marco Borhem en oprichter Pierre de Roy van de Vermoeidheidskliniek legden uit wat vermoeidheid met je lichaam doet. En gaven antwoord op de vraag: wat kun je doen als eczeempatiënt? Een zeer boeiende lezing, die voor de aanwezigen veel helderheid verschafte en vragen beantwoorde. Want vermoeidheid is helaas een veelvoorkomend en logisch gevolg van constitutioneel eczeem. Behandeling door de Vermoeidheidskliniek loont: gemiddeld 85% van de patiënten met ernstige aanhoudende vermoeidheidsklachten ervaart daardoor een afname van hun klachten De Vermoeidheidskliniek hanteert een biomedische aanpak: uitgegaan wordt van de lichamelijke klachten, waarna een multidisciplinaire behandeling volgt. Het behandelteam werkt met medisch specialisten, fysio-, ergo en oefentherapeuten, diëtisten, ervaringsdeskundigen en psychologen. Waar nodig aangevuld met reumatoloog, slaapspecialist of cardioloog.

Na de lunch volgde de ALV zelf, die onder leiding van onze voorzitter Harm van den Oever vlot verliep. Na vaststelling van de notulen van de ALV van vorig jaar, alsook het Jaarverslag en de Jaarrekening van 2022, werd de kascommissie bedankt voor haar werk. Deze bestond dit jaar uit mevrouw Wilma Scholten en de heer Rob Kooij. Vervolgens werd de kascommissie voor volgend jaar vastgesteld. Rob Kooij zal deze klus nog eenmaal op zich nemen, samen met de heer Patrick Hoekstra.

De bestuurssamenstelling gaat veranderen, aangezien Willem Kouwenhoven na 17 jaar het bestuur gaat verlaten. In een korte speech deed hij een oproep voor een opvolger. Helaas kon geen van de aanwezigen deze functie op zich nemen. Uiteraard hoopt het bestuur snel op nieuwe aanwas, want de aandachtsgebieden van Willem Kouwenhoven – belangenbehartiging en richtlijnen - zijn essentieel voor de vereniging.
Ook onze penningmeester Hans Roodenburg gaf aan zijn bestuurswerk op termijn te willen gaan afbouwen. Hans wil een nieuwe (aankomend) penningmeester graag inwerken, voordat hij zelf zijn werkzaamheden volledig beëindigt. Vooralsnog blijft hij dus aan als penningmeester, en net als algemeen bestuurslid Hanneke Duurland werd de derde bestuursperiode van drie jaar geaccepteerd. Voor bestuurslid Tamara Klaassen was verlenging nog niet aan de orde.

Na de informatie over de bestuurssamenstelling werd het vernieuwde Huishoudelijk Reglement kort toegelicht. Ook dit document werd zonder meer goedgekeurd.

Na afloop van de ALV maakte een aantal leden nog een prachtige duinwandeling onder leiding van een gids – ondanks het broeierige zomerweer. Tamara Klaassen, enorm bedankt voor het organiseren van deze fantastische dag!

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!