Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

11-02-2020 | Onderzoeker Karlijn van Halewijn van het Erasmus MC zoekt enkele honderden kinderen met eczeem voor een onderzoek.

Met de studie wil Van Halewijn in kaart brengen hoeveel last kinderen hebben van hun eczeem, en welke (genees)middelen er worden gebruikt om de klachten te verminderen. Ook hoopt ze te ontdekken wat de meest effectieve behandeling is. Kinderen tussen de drie maanden en 17 jaar oud mogen meedoen aan het onderzoek.
Karlijn van Halewijn zal de kinderen gedurende een jaar volgen door middel van wekelijkse online vragenlijsten die in drie minuten tijd via de computer of telefoon kunnen worden ingevuld. Een deel van de kinderen (en hun ouders) krijgt drie keer een huisbezoek van een onderzoeker.

Eczeem is een vervelende huidaandoening die jeuk en soms ook pijn veroorzaakt. “Maar hoeveel last kinderen daadwerkelijk ervaren, is niet bekend. We geven hen daarom vragenlijsten over klachten en kwaliteit van leven. Jonge kinderen kunnen veel jeuk hebben en daar ‘s nachts slecht van slapen. Tieners kunnen onzeker worden over de plekken die eczeem veroorzaakt.”
Ook is niet bekend wat kinderen zoal gebruiken om klachten te verminderen. “Dat kunnen zalven zijn om de plekken vettig te houden, zoals vaselinezalf, cetomacrogol of andere vettende crèmes, maar ook hormoonzalven. We willen daar graag meer inzicht in krijgen. Ook om te bepalen wat de beste behandeling is, zodat we de zorg voor kinderen met eczeem kunnen verbeteren.”

Aanmelden

Ouders van kinderen met eczeem en kinderen met eczeem zelf kunnen zich aanmelden voor het onderzoek, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor ouders: mail naam en telefoonnummer, en de naam plus leeftijd van het kind, dan neemt het onderzoeksteam zo snel mogelijk contact op. Kinderen vanaf twaalf jaar kunnen zelf een mailtje sturen met hun naam, leeftijd en telefoonnummer. Ook met hen neemt het team zo snel mogelijk contact op.

Meer informatie vind je hier.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!