Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

08-10-2019 | Het medicijnonderzoek naar het behandelen van constitutioneel eczeem is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Hieronder valt ook een medicijn met de codenaam ASN002.

ASN002

Het nieuwe medicijn ASN002 is in een voorlopige studie getest bij 36 personen met matig-tot-ernstig eczeem. De studie was kort, namelijk 4 weken. In die vier weken werden drie doseringen van het middel uitgeprobeerd (27 patiënten; 9 voor elke dosering), en vergeleken met een nepmedicijn (placebo; 9 patiënten).

Opvallend is dat de jeukscore snel daalde van de mensen die het medicijn kregen in de hoogste dosering. Die jeukscore werd gemeten met een rapportcijfer van 0 (geen jeuk) tot 10 (meest denkbare jeuk). Na een week was in die groep de jeukscore al gedaald met meer dan 3 punten, en na vier weken met meer dan vier punten (bijna 5). Er waren in deze korte studie geen significante bijwerkingen ten opzichte van het nepmedicijn.

Voorlopig

Maar, dit is pas een voorlopige studie in een kleine groep patiënten (fase 2). Gedegen onderzoek met veel meer patiënten is nu nodig om de effectiviteit en de veiligheid aan te tonen (fase 3). Dat zal ongetwijfeld volgen. In het meest gunstige geval duurt het nog jaren voordat hiervan de resultaten bekend zijn.

Goed nieuws is wel dat er veel onderzoek wordt gedaan. Wat de toekomst werkelijk brengen zal is een kwestie van afwachten.

Bron: British Journal of Dermatology

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!