17-11-2023 | Najaar 2015 werd geconstateerd dat er onvoldoende bewijs was dat antibacteriële verbandkleding een positief effect heeft bij eczeem. Deze verbandkleding ging ook uit de vergoeding.
Hierop besloot een aantal samenwerkende partijen (o.a. onderzoekers van een aantal ziekenhuizen en de VMCE) in 2017 onderzoek te gaan doen naar de werkzaamheid en veiligheid van antibacteriële verbandkleding bij eczeem, de zogenoemde ABC-studie (Anti Bacterial Clothing Study). In 2019 werd hiervoor subsidie toegekend en in 2020 is de studie gestart. De resultaten van de ABC-studie werden recent gepubliceerd.
Resultaten
- verbandkleding is effectief bij de behandeling van matig tot ernstig eczeem;
- er is geen verschil in effectiviteit tussen antibacteriële verbandkleding en gewone verbandkleding;
- er is ook geen verschil in de hoeveelheid bacteriën van het type S. Aureus op de huid.
Er is echter ook geconstateerd dat verbandkleding, dus zowel met als zonder antibacteriële toevoeging, de ernst van het eczeem snel en vaak langdurig terugdringt tot normale en verdraagzame normen. Dit laatste was een belangrijke bevinding.
Standpunt Zorginstituut
Met de resultaten van deze ABC-studie en onderzoek naar wetenschappelijke studies en richtlijnen, concludeert het Zorginstituut nu hetzelfde als in 2015: een antibacteriële toevoeging aan verbandkleding voldoet niet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ bij matig tot ernstig constitutioneel eczeem.
Daarom geldt nog steeds het standpunt dat antibacteriële verbandkleding niet vergoed wordt, maar dat de vergoeding van ‘gewone’ verbandkleding van kracht blijft.
Het goede nieuws voor alle mensen met constitutioneel eczeem die verbandkleding gebruiken is dat de vergoeding van ‘gewone’ verbandkleding nu niet meer ter discussie kan worden gesteld.
Bronnen:
- ABC-trial in de British Journal of Dermatology
- Standpunt Zorginstituut