Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

17-11-2023 | Najaar 2015 werd geconstateerd dat er onvoldoende bewijs was dat antibacteriële verbandkleding een positief effect heeft bij eczeem. Deze verbandkleding ging ook uit de vergoeding.

Hierop besloot een aantal samenwerkende partijen (o.a. onderzoekers van een aantal ziekenhuizen en de VMCE) in 2017 onderzoek te gaan doen naar de werkzaamheid en veiligheid van antibacteriële verbandkleding bij eczeem, de zogenoemde ABC-studie (Anti Bacterial Clothing Study). In 2019 werd hiervoor subsidie toegekend en in 2020 is de studie gestart. De resultaten van de ABC-studie werden recent gepubliceerd.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat die meerwaarde van antibacteriële toevoeging aan verbandkleding er niet is. Kort gezegd luiden de conclusies van deze ABC-studie:
  • verbandkleding is effectief bij de behandeling van matig tot ernstig eczeem;
  • er is geen verschil in effectiviteit tussen antibacteriële verbandkleding en gewone verbandkleding;
  • er is ook geen verschil in de hoeveelheid bacteriën van het type S. Aureus op de huid.

Er is echter ook geconstateerd dat verbandkleding, dus zowel met als zonder antibacteriële toevoeging, de ernst van het eczeem snel en vaak langdurig terugdringt tot normale en verdraagzame normen. Dit laatste was een belangrijke bevinding.

Standpunt Zorginstituut

Met de resultaten van deze ABC-studie en onderzoek naar wetenschappelijke studies en richtlijnen, concludeert het Zorginstituut nu hetzelfde als in 2015: een antibacteriële toevoeging aan verbandkleding voldoet niet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ bij matig tot ernstig constitutioneel eczeem.

Daarom geldt nog steeds het standpunt dat antibacteriële verbandkleding niet vergoed wordt, maar dat de vergoeding van ‘gewone’ verbandkleding van kracht blijft.

Het goede nieuws voor alle mensen met constitutioneel eczeem die verbandkleding gebruiken is dat de vergoeding van ‘gewone’ verbandkleding nu niet meer ter discussie kan worden gesteld.

Bronnen:
ABC-trial in de British Journal of Dermatology
- Standpunt Zorginstituut

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!