Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

24-02-2022 | Het Amsterdam UMC gaat het onderzoek leiden naar het effect van smalspectrum UVB lichttherapie bij het behandelen van constitutioneel eczeem. Al decennialang worden vele soorten van lichttherapie aanbevolen en toegepast bij eczeem, maar het effect ervan is nog niet goed genoeg wetenschappelijk onderzocht. De VMCE is intensief betrokken bij dit onderzoek.

In Nederland wordt lichttherapie ruim 1.700 keer per jaar toegepast bij constitutioneel eczeem. Hierbij gaat het om het nabootsen van zonlicht in een lichtcabine. Er wordt dan meestal een heel specifiek deel van het ultraviolette zonlicht gebruikt – ook wel smalspectrum UVB, TL01, of narrow-band UVB (NB-UVB) genoemd. Voor meer uitleg: zie de website van de VMCE, bij behandelingen.

De onderzoekers willen weten wat de (kosten)effectiviteit van NB-UVB is bij de behandeling van constitutioneel eczeem. Praktisch gezien betekent dit dat bij een groot aantal patiënten wordt onderzocht wat de toegevoegde waarde is van NB-UVB lichttherapie bij tegelijkertijd een optimale behandeling met alleen zalven (zowel neutraal als medicinaal). Oftewel: gaat het met de mensen met NB-UVB therapie beter dan bij alleen optimaal zalven?

Aan deze voor Nederland unieke studie nemen ongeveer vijftien (universiteits)ziekenhuizen deel. Verder ondersteunt de dermatologenverenging NVDV het onderzoek. Onderzoeksleider is hoogleraar Dermatologie Phyllis Spuls van het Amsterdam UMC. Namens de VMCE is Bernd Arents betrokken. ZonMw subsideert de studie. Dit is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

De startbijeenkomst van dit onderzoek, de UPDATE trial genoemd, was op 22 februari 2022.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!