Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

09-01-2013 | Er lijkt hoop voor wie last heeft van eczeem. Recent werd namelijk de genetische oorzaak van deze jeukende huidaandoening ontdekt. De boosdoener is een slecht werkende proteïne met de naam Ctip2.

Aan de Oregon State universiteit ontdekten onderzoekers de genetische oorzaak van eczeem, een huidaandoening die miljoenen mensen treft. De proteïne Ctip2 blijkt daarbij een sleutelrol te spelen.

Wanneer de werking van de proteïne verstoord wordt, blijf je achter met een slecht gehydrateerde, schilferige huid. Atopische dermatitis, een veelvoorkomende vorm van eczeem, ligt dan al snel op de loer omdat allergenen een uitgedroogde huid makkelijker kunnen penetreren.

Bestaande behandelingen bestaan hoofdzakelijk uit vochtinbrengende crèmes die de huid moeten beschermen en krachtige medicatie op basis van steroïden voor de zwaardere gevallen. Helaas zorgt dit in veel gevallen voor bijwerkingen. Experts schatten dat 20 procent van alle schoolkinderen en 10 procent van alle volwassenen last heeft van eczeem.

"Weten welke genetische factoren een rol spelen bij eczeem is belangrijk. Het geeft ons de beste kans om aan preventie te doen en om uiteindelijk een efficiënt geneesmiddel te maken", besluit Margaret Cox van de National Eczema Society.

Bron: DeMorgen.be

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!