Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

16-04-2019 | Het onderzoeksproject BIOMAP is bedoeld om het leven van psoriasis- en eczeempatiënten te verbeteren. Hiervoor krijgt het project 20,8 miljoen euro van het European Innovative Medicines Initiative (IMI).

Miljoen mensen

Meer dan een miljoen mensen in Nederland kampen met de huidaandoeningen eczeem en psoriasis. Hoewel er verschillende behandelingen beschikbaar zijn om de symptomen van deze huidziekten te verlichten, heeft lang niet iedereen daar baat bij.

Door het analyseren van de gegevens van meer dan 50.000 patiënten gedurende vijf jaar, willen de onderzoekers van BIOMAP inzicht krijgen in de belangrijkste verbeteringen die geboekt kunnen worden voor een beter begrip van de ziekte, zorg en toekomstige therapieën.

Biomarkers

Het Europese BIOMAP team bestaat uit onderzoekers van 26 academische instellingen, vijf bedrijven en vijf patiëntenorganisaties. De VMCE is een van die patiëntenorganisaties. In Nederland doen de academische centra LUMC, Amsterdam UMC en Radboudumc mee aan het project.

Door het analyseren van het grootste patiëntenbestand ooit op het gebied van de huidgeneeskunde en het uitvoeren van geavanceerd moleculair onderzoek op cel- en weefselniveau, hopen de onderzoekers ook zogenoemde biomarkers te kunnen vinden. Biomarkers zijn bijvoorbeeld stoffen in bloed, weefsel of lichaamsvloeistoffen, die de persoonlijke variatie in het verloop van een ziekte kunnen voorspellen. Mede hierdoor kan een persoonsgerichte behandeling ontwikkeld worden voor deze chronische ontstekingsziekten van de huid.

VMCE is betrokken

De VMCE is als patiëntenorganisatie vanaf het begin betrokken bij BIOMAP en heeft de projectaanvraag bij het Innovative Medicines Initiative mede ondersteund. Ook neemt de VMCE, als een van de vijf patiëntenorganisaties, zitting in de Patiëntenraad van het project.

Bernd Arents, Vrijwilliger Medische Zaken & Zorg, vertegenwoordigt de VMCE in het project: “Het is voor het eerst dat er zo grootschalig onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke oorzaken van eczeem. Dit is een enorme impuls voor het beter kunnen begrijpen van constitutioneel eczeem en hopelijk ook voor betere behandelingen. Mogelijk wordt ook duidelijk of er inderdaad meerdere vormen van constitutioneel eczeem zijn, die met biomarkers aan te tonen zijn. Als die biomarkers ook nog eens aangeven wat de ernst van het eczeem van een persoon is op dat moment, dan zou dat helemaal geweldig zijn. Dat zou betekenen dat de behandeling van constitutioneel eczeem in de toekomst op de persoon kan worden afgestemd.”

Bronnen:
Persbericht Radboudumc (met toestemming delen tekst overgenomen)
Persbericht en website BIOMAP

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!