Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

09-03-2023 | Er is een relatie tussen handeczeem en het dragen van handschoenen en activiteiten waarbij de handen nat worden (contact van de handen met vloeistoffen en het vaak wassen van de handen). Mensen die werken in bepaalde beroepsgroepen, bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg, hebben vaker handeczeem. Ook mensen met een hoger opleidingsniveau hebben vaker handeczeem. Dit blijkt uit een onderzoek onder 57.000 Lifelines-deelnemers.

Bij de start van het Lifelines-onderzoek en in 2020 vulden deelnemers een vragenlijst in over werk, handeczeem, het dragen van handschoenen en activiteiten waarbij de handen nat worden.

De onderzoekers vonden dat de deelnemers met handeczeem vaker handschoenen dragen en meer activiteiten ondernemen waarbij de handen nat worden (thuis en op het werk). Het opleidingsniveau van de deelnemers mét handeczeem was hoger dan van deelnemers zonder. Dit zou kunnen komen doordat mensen met een hoger opleidingsniveau de symptomen sneller opmerken.

Mensen die werken in bepaalde beroepsgroepen, zoals de gezondheidszorg, hebben een groter risico op handeczeem. Er zijn ook beroepen waarbij het risico niet groot lijkt, maar waarbij sommige taken op het werk toch kunnen zorgen voor handeczeem. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de werkzaamheden en niet alleen naar de titel van het beroep.

Lifelines is een grootschalig onderzoeksprogramma met als doel om beter te begrijpen hoe mensen gezonder oud kunnen worden. Een grote groep deelnemers aan deze cohort-studie wordt langdurig gevolgd. De verzamelde gegevens, zowel data als biomaterialen (onder andere bloed, urine, haar) worden beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek.

(bron: https://www.mednet.nl/nieuws/handeczeem-en-beroep/)

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!