Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

09-01-2021 | Update 18-05-2021 | Het vaccineren tegen Covid-19 is begonnen. Wat betekent dat voor mensen met eczeem en mogelijk ook met allergieën?

Het is voor de Covid-19 pandemie belangrijk dat er nu vaccinatie mogelijk is. Maar dat roept ook vragen op. Bij iedereen, maar bij mensen met een ziekte van het afweersysteem in het bijzonder. Zoals ook bij eczeem en allergieën.

Adviezen bij eczeem/allergieën

Onderstaande adviezen zijn op basis van informatie van de dermatologenvereniging NVDV, de Medische Adviesraad van de VMCE, en andere wetenschappelijke bronnen (zie bij Meer informatie). We vullen dit aan bij nieuwe informatie. Deze adviezen gelden voor de vier nu goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Adviezen:
  • Voor mensen met eczeem is er in het algemeen geen belemmering om te vaccineren tegen Covid-19.
  • Mensen met eczeem die dupilumab of baricitinib gebruiken kunnen ook gewoon gevaccineerd worden voor Covid-19.
  • Voor mensen die ciclosporine, methotrexaat, azathioprine of MMF/MPA gebruiken, is het verstandig even te overleggen met de zorgverlener. Afhankelijk van de persoon kan in het uiterste geval worden geadviseerd om 1 of 2 weken te stoppen met die medicatie. Maar meestal is dat niet nodig.
  • Er is geen belemmering voor mensen die heel erg allergisch zijn. Ook niet voor mensen die bijvoorbeeld op voedsel een anafylactische reactie hebben gekregen. Na elke vaccinatie wordt iedereen 15 minuten geobserveerd op een eventuele allergisch reactie. Mensen die op hun gezondheidsverklaring aangeven allergisch te zijn, worden 30 minuten in de gaten gehouden, onder supervisie van een arts. Dat wordt heel serieus genomen, is de ervaring.
    Een allergische reactie op het vaccin is heel, heel erg zeldzaam. Als jou een Epi-pen is voorgeschreven, neem die dan mee. Al hebben ze op de vaccinatie-locatie ook altijd voldoende epi-pennen en noodmedicatie. 
  • Voor mensen die een anafylactische reactie hebben gehad op een eerdere vaccinatie of op meerdere medicijnen, of een anafylactische reactie hadden waarvan de oorzaak nog onbekend is, is het verstandig de vaccinatie te overleggen met de zorgverlener.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Het overzicht van de Overheid/RIVM zegt het volgende over mensen die niet in de zorg werken:
  • Vanaf mei 2021: mensen met een zogenoemd 'ander medisch risico'. Dit zijn de mensen die jaarlijks in aanmerking komen voor een griepprik. En dat geldt voor geboortejaren 1961 tot en met 2003. Selectie gaat via de medisch specialist/huisarts. Je krijgt een uitnodiging per brief.
  • Vanaf juni 2021: mensen zonder een 'ander medisch risico', en dat geldt voor de geboortejaren 1972 - 2003. 

Het schema kan worden aangepast op basis van de hoeveelheid beschikbare vaccins. Raadpleeg dus voor de meest recente informatie de website van het RIVM. Het heeft geen zin om je arts speciaal te raadplegen om te vragen wanneer je aan de beurt bent. Maar mocht je de arts toch spreken, dan kan het geen kwaad het te vragen.

Deel je ervaringen

Er loopt een internationaal onderzoek naar het effect van Covid-19 vaccinaties bij mensen met eczeem. Lees hier meer informatie over dit onderzoek. 

Heb je last van bijwerkingen gehad naar aanleiding van de vaccinatie? Die kun je melden bij het Bijwerkingencentrum LAREB.

Meer informatie

FAQ Dermatologenvereniging NVDV
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)
Informatie Apotheek.nl
RIVM: Vaccin tegen Covid-19
Informatie van de Stichting Voedselallergie
Bijwerkingencentrum LAREB - ook voor het melden van bijwerkingen
Andere VMCE-informatie over Covid-19
>
 Update 24-02-2021: Standpunt ETFAD
>
 Update 04-03-2021: Schema vaccinaties
>
 Update 08-04-2021: Toevoeging vaccin Janssen (zie ook de overige links)
> Update 18-05-2021: Informatie BioDay over dupilumab en baricitinib + wachttijd 30 minuten + schema


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!