01-01-2025| Elk kwartaal stelt de VMCE een artikel uit GAAF! voor direct lezen beschikbaar via deze website. Dit keer vertelt een artikel over het medicijntekort.
Tekst: Dirk van der Veen (m.m.v. Eleonoor de Boevère)
Het tekort aan medicijnen is een toenemend probleem. In 2022 bijvoorbeeld waren 1514 medicijnen meer dan twee weken niet leverbaar, in 2023 steeg dit getal naar 2292. Dat is een toename van ongeveer 50 procent en naar verwachting zullen de tekorten verder toenemen. Wat de oorzaken zijn?
Actie
Wat doet de overheid om deze tekorten op te vangen? De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Fleur Agema (PVV), heeft aangegeven dat zij dit een groot probleem vindt en actie wil ondernemen. Ze heeft onderzoeksinstituut NIVEL opdracht gegeven de oorzaken van de tekorten te onderzoeken en wil weten in hoeverre de Nederlandse overheid hier iets aan kan doen. De resultaten daarvan laten helaas nog wel een tijd op zich wachten.
In de tussentijd worden de problemen wel dringender. Apothekers zetten gemiddeld één fulltime medewerker in om oplossingen te vinden voor de tekorten. Dat leidt jaarlijks tot extra kosten, tussen de 40 en 110 miljoen euro.
Sommige patiëntenorganisaties hebben aan de bel getrokken, omdat medicijntekorten voor hun specifieke ziekte tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Patiëntenfederatie Nederland, die ongeveer tweehonderd patiëntenorganisaties (waaronder de VMCE) vertegenwoordigt, is ook bezig om de tekorten en mogelijke oplossingen te onderzoeken. Deze inventarisatie moet al op korte termijn leiden tot actie richting de Nederlandse overheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan adviseren, lobbyen, Kamervragen laten stellen, et cetera.
Eczeem
Voor eczeempatiënten lijken de problemen op dit moment erg vervelend, maar niet heel ernstig. Prednison was een tijdje lastig leverbaar, maar dat lijkt inmiddels min of meer opgelost. En wat betreft Protopic: dit middel was niet leverbaar toen dit artikel werd geschreven. Naar verwachting is dit half december opgelost. Wie wil onderzoeken of zijn of haar medicijn leverbaar is, kan dat nazoeken op de site van Farmanco (zie kader). De VMCE volgt de ontwikkelingen op de voet.
Informatieve sites & bronvermelding*
• Op deze site van de apothekersorganisatie KNMP vind je veel informatie over de tekorten, oorzaken en achtergronden. Ook vind je er algemene informatie voor patiënten.
• Deze interessante documentaire van BNN/VARA over het medicijntekort.
• farmanco.knmp.nl: Dit is dé website voor geneesmiddelentekorten en oplossingen. Te zien is welke geregistreerde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn, wat hiervan de oorzaak is en wat de verwachte datum is waarop een geneesmiddel weer beschikbaar komt.
• Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt ongeveer tweehonderd patiëntenorganisaties. De organisatie onderzoekt de tekorten en mogelijke oplossingen (inclusief vragen aan de politiek).
• Hier vind je de onderzoeksprogramma’s van het NIVEL.
• Op onze website vind je het laatste nieuws van de vereniging over tekorten en activiteiten
VMCE - GAAF! december 2024
Een complete GAAF! lezen? Dat kan met dit inkijkexemplaar. Of ontvang GAAF! elk kwartaal door nu lid te worden van de VMCE. Je hebt dan ook toegang tot het gehele archief van GAAF!.