vmce header 800

vmce header 480

Boekjes

'Leven met Constitutioneel Eczeem'

Boekje Leven met CEHoewel in Nederland zo'n 400.000 mensen in meer of mindere mate lijden aan constitutioneel eczeem, hebben veel patiënten het gevoel de 'enige' te zijn. Velen van hen, maar ook ouders en verzorgers van kinderen met eczeem, hebben behoefte aan begrip en advies. Begin 1998 heeft de VMCE daarom een boekje uitgebracht met de titel: 'Leven met Constitutioneel Eczeem'. In 2007 is het boekje herzien en herdrukt.

In het boekje wordt ingegaan op verschillende aspecten van de huidaandoening, zoals oorzaak, verloop en behandeling. Ruim aandacht wordt besteed aan de emotionele aspecten van het omgaan met de huidaandoening. Het boekje is geschreven door leden van de VMCE die zelf - soms al hun hele leven - te kampen hebben met een ernstige vorm van eczeem of die een kind hebben met ernstig eczeem. Ze beschrijven hun eigen ervaringen en geven tips voor bijvoorbeeld het voorkomen en bestrijden van jeuk en voor het accepteren van de aandoening.

In het boekje vertellen 'ervaren' patiënten en ouders wat constitutioneel eczeem is en wat het betekent voor het dagelijks leven om deze huidaandoening te hebben. Zij doen dat aan de hand van eigen ervaringen en feitelijke (wetenschappelijke) kennis. Het boekje is vooral bedoeld voor mensen die zelf eczeem hebben en voor ouders of verzorgers van kinderen met deze huidaandoening, maar kan ook interessant zijn voor mensen die beroepsmatig met constitutioneel eczeem van doen hebben (zoals zij die werken in de gezondheidszorg, in de sociale en maatschappelijke dienstverlening en in het onderwijs).

In de webwinkel is dit boekje (€ 4,50 voor leden en € 7,50 voor niet-leden, inclusief verzendkosten) te bestellen. Wordt u online lid, dan kunt u meteen na betaling het boekje downloaden. U krijgt het dan ook nog gratis thuisgestuurd als onderdeel van het lidmaatschapspakket.

ISBN 978-90-803801-1-0
paperback 66 pagina's


'Zelfzorg bij Constitutioneel Eczeem: praktische tips voor de basiszorg van de eczeemhuid'

Boekje Zelfzorg bij EczeemMensen met constitutioneel eczeem zitten vaak met vragen over hoe ze met de huidaandoening moeten omgaan en wat ze het beste kunnen doen om hun huid dagelijks te verzorgen. Ze hebben behoefte aan advies hoe ze jeuk en andere vervelende gevolgen van het eczeem kunnen voorkomen en bestrijden. De VMCE heeft daarom in augustus 1998 een tweede boekje uitgebracht: Zelfzorg bij constitutioneel eczeem: Praktische tips voor de basiszorg van de eczeemhuid. In 2007 is het boekje herschreven en herdrukt.

De vereniging wil met het boekje een oplossing bieden voor de vaak eindeloze zoektocht naar informatie en kennis. In het boekje worden adviezen gegeven hoe men op een goede manier kan proberen jeuk te voorkomen of te verlichten. Geadviseerd wordt bijvoorbeeld de huid dagelijks te verzorgen door deze goed in te smeren met een vette zalf of crme n irriterende stoffen als zeep en parfum te vermijden. Ook wordt informatie gegeven over het vermijden/bestrijden van (allergische) prikkels in huis en op school of het werk. Tot slot wordt een 'Eerste Hulp bij Jeuk' gepresenteerd met tips hoe men 'acute' jeuk kan proberen te verlichten, zoals manieren voor verkoeling en ontspanning, en goede alternatieven voor krabben. De adviezen en tips in het boekje zijn afkomstig van de leden van de VMCE die meegedaan hebben aan een schriftelijke enqute in 1997.

Het boekje is vooral bedoeld voor mensen met eczeem of ouders en verzorgers van kinderen met eczeem. Maar het kan ook als leidraad dienen voor dermatologisch verpleegkundigen, dermatologen, huisartsen en anderen die beroepsmatig te maken hebben met mensen met constitutioneel eczeem.

In de webwinkel is dit boekje (€ 4,50 voor leden en € 7,50 voor niet-leden, inclusief verzendkosten) te bestellen. Wordt u online lid, dan kunt u meteen na betaling het boekje downloaden. U krijgt het dan ook nog gratis thuisgestuurd als onderdeel van het lidmaatschapspakket.

ISBN 978-90-803801-2-7
paperback 52 pagina's


'Leo de Leeuw'

Leo de LeeuwLeo de Leeuw is een (voor)leesboek voor kinderen van 4 tot 10 jaar en hun ouders. Het verhaal gaat over de leeuw Leo die eczeem heeft.

Naast het verhaal zijn er informatieve tekstblokjes over (het omgaan met) eczeem.

In de webwinkel is dit boekje (€ 4,95 voor leden en € 6,95 voor niet-leden, inclusief verzendkosten) te bestellen.

 


'Tips van Yola'

Tips van YolaYola de Vries bemant sinds het ontstaan van de VMCE de VMCE-Hulplijn. In het verenigingsblad heeft ze haar eigen column: "Tips van Yola". Hierin besteedt Yola aandacht aan allerlei tips over het omgaan met allergie en eczeem. Van het schoonmaken van radiatoren, tot hoe het huis te luchten of het haar te verven.

Yola de Vries is ervaringsdeskundige op het gebied van eczeem en allergieën en tevens bestuurslid bij de Vereniging van Allergiepatiënten.

"De tips van Yola" zijn nu gebundeld en in boekvorm beschikbaar. Yola de Vries heeft hiervoor een uitgever gevonden en in het najaar komt het boek in de winkel. Tot die tijd kan de VMCE het boek voor leden en niet-leden tegen een gereduceerd tarief aanbieden, namelijk € 6,95 voor leden en € 8,95 voor niet-leden. De prijs is inclusief verzendkosten.

In de webwinkel is dit boekje (€ 6,95 voor leden en € 8,95 voor niet-leden, inclusief verzendkosten) te bestellen.