vmce header 800

vmce header 480

Lengte hooikoortsseizoen neemt toe

02-10-2007 | Het graspollenseizoen in Europa was in 2007 zo'n 40% langer dan in 2006. Dit seizoen - de tijd dat veel mensen last hebben van hun hooikoortsklachten -duurde circa 100 dagen: van de eerste week van april tot en met eind augustus.

Enkele jaren geleden was een hooikoortsperiode van 45 dagen nog heel gewoon (eind mei - eind juli). Dit blijkt uit pollentellingen in het kader van een internationaal klinisch onderzoek met de hooikoortspil Grazax, uitgevoerd door ALK Abelló.

De nieuwe pollentellingen werden verricht door 24 onderzoekscentra in 7 Europese landen. Metingen van de drie Nederlandse centra wezen uit dat het seizoen hier circa 95 dagen duurde in 2007, tegen 50 tot 85 dagen vorig jaar.

De totale hoeveelheid pollen in de lucht en het aantal piekdagen waren vergelijkbaar met andere jaren.

'Een langer en onvoorspelbaar pollenseizoen is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Graspollenallergie wordt steeds minder een typisch voorjaarsprobleem, en vergt doorlopend aandacht van arts en patiënt. Dit vergroot de noodzaak om de oorzaak van de allergie aan te pakken, en dat kan tegenwoordig ook door allergievaccinatie met injecties, druppels of tabletten, waarmee de arts het gehele jaar kan starten', zo licht Bram Schuit van ALK Abelló toe.

Bron: Zorgkrant