vmce header 800

vmce header 480

Resultaten vakantie-enquète 2007

03-10-2007 | Uit de vakantie-enquête die Wendy van Dalen via deze site heeft gehouden, blijkt dat op vakantie gaan voor mensen met (kinderen met) allergieën, eczeem en/of astma niet vanzelfsprekend is. Het ontbreekt vooral aan correcte informatie over de vakantieaccommodatie.

Allereerst willen we alle deelnemers aan de enquête bedanken voor het invullen van de vragenlijst. Maar liefst 169 respondenten hebben de tijd genomen om aangegeven wat voor hen belangrijk is bij het op vakantie gaan en waar de accommodatie en de omgeving aan moeten voldoen. Tevens hebben zij aangegeven welke problemen ze hebben ervaren met het op vakantie gaan met (een kind met) allergie, eczeem en/of astma. Hieronder de belangrijkste uitkomsten.

Op vakantie gaan en zorgeloos genieten blijkt niet vanzelfsprekend. De meest voorkomende oorzaken van vakantieproblemen zijn:

 1. de accommodatie is niet schoon;
 2. de 'gewone' vakantiestress;
 3. de accommodatie is niet rookvrij;
 4. de accommodatie is niet huisdiervrij;
 5. gebrek aan informatie over de benodigde (hypoallergene) producten in die omgeving.

De meest belangrijke eisen aan de accommodatie zijn:

 1. goede mogelijkheid tot ventilatie;
 2. rookvrij;
 3. stofvrij, makkelijk stofvrij te houden;
 4. gladde vloeren, geen vloerkleden;
 5. huisdiervrij.

Uit de open vragen blijkt dat onder andere de volgende zaken ook zeer gewaardeerd worden:

 • de aanwezigheid van een vriezer;
 • medische faciliteiten bekend en dichtbij;
 • een winkel met hypoallergene, dieet- en ecoproducten ;
 • speciaal beddengoed of in ieder geval de mogelijkheid zelf het eigen beddengoed om en op het bed te kunnen doen.

Wat verder nog duidelijk naar voren kwam:

 • dat de eisen waaraan de accommodatie in verband met de aandoening(en) moet voldoen vooraf duidelijk bekend en opvraagbaar zijn én dat deze informatie bij aankomst ook juist blijkt;
 • dat de vakantie voornamelijk als plezierig wordt ervaren door de aanwezigheid van standaard vakantiefacetten zoals een gezellige omgeving, klantvriendelijkheid, zwembad, etc.

Deze enquête maakt duidelijk dat op dit moment nog niet voldoende wordt voorzien in de behoeften van mensen met (kinderen met) allergieën, eczeem en/of astma. Vandaar dat Wendy van Dalen druk bezig is om dit onderzoek een vervolg te geven in de vorm van een reiswebsite die gespecialiseerd is in accommodaties voor deze doelgroep. Zodra de website online is, zal er hier melding van worden gemaakt.

Bron: Wendy van Dalen/Serena Zuiver Vakantie