vmce header 800

vmce header 480

Amerikanen sleutelen aan allergievrije pinda's

04-10-2007 | Sommige mensen zijn zo allergisch voor een bepaald eiwit in pinda's dat ze al een levensbedreigende aanval krijgen als ze één stukje pinda eten. Amerikaanse biotechnologen hebben pinda's genetisch gewijzigd zodat die amper nog het hinderlijke eiwit bevatten.

Van elke duizend mensen hebben er naar schatting vijf tot elf een pinda-allergie, en net als bij andere allergieën lijken die cijfers te groeien. Pinda-allergie is een van de meest dodelijke vormen van voedselallergie. In de Verenigde Staten wijzen tellingen op zowat tweehonderd sterfgevallen per jaar door pinda-allergie. Misschien kunnen genetisch gewijzigde pindanoten het risico verkleinen, opperde de biotechnoloog Hortense Dodo van de Alabama A&M University.

Samen met collega's slaagde Dodo erin de aanmaak van het ergste allergieverwekkende eiwit in pinda's, Ara h2 genaamd, zo goed als stil te leggen. Ze gebruikte daarvoor een relatief recente techniek uit de biotechnologie, RNA-interferentie of RNAi, waarbij in de plant een extra stukje DNA wordt ingebouwd dat heel doelgericht de aanmaak van één eiwit blokkeert door het tussenproduct, het RNA, uit te schakelen. Extracten van de gewijzigde pinda's bevatten inderdaad veel minder van het Ara h2 eiwit, melden de wetenschappers in het vakblad Plant Biotechnology Journal.

Wanneer bloedserum van vijf allergische mensen in een schaaltje in contact werd gebracht met het pinda-extract, bleken de antilichamen in het serum veel minder te binden aan het pinda-extract, wat wijst op een verminderde allergische reactie. Het zijn immers de antilichamen die in het lichaam als eerste de allergische reactie op gang brengen door te binden aan de allergieverwekkende 'indringer'. De genetisch gewijzigde pinda's zijn echter nog niet door allergische mensen getest en hebben nog een hele weg te gaan.

Bron: De Standaard