vmce header 800

vmce header 480

Geen katten voor allergische personen

17-10-2007 | Mensen die lijden aan een allergie (niet noodzakelijk een kattenallergie) doen er beter aan om geen kat in huis te halen. De aanwezigheid van een kat kan hun allergie verergeren, aldus onderzoekers van het Imperial College London.

Uit de European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) in 20 Europese landen blijkt dat mensen die niet specifiek allergisch zijn voor katten bij contact met katten een verhoogde bronchiale reactie en een vernauwing van de luchtwegen hebben. Dit geldt vooral voor mensen die gevoelig zijn voor graspollen, huisstofmijt en schimmels.

Katten verhogen ook de kans op allergie bij jonge kinderen. Volgens de Duitse LISA-studie (Lifestyle-Immune-System-Allergy) zou herhaald contact met katten tijdens de eerste levensmaanden van een kind de kans op de ontwikkeling van allergie verhogen.

De onderzoekers vonden een duidelijke relatie tussen allergie en de aanwezigheid van katten in de eerste levensjaren. De onderzoekers stelden een allergische gevoeligheid voor kattenhaar vast bij 1,3% van de kinderen tot 2 jaar. Bij kinderen tot zes jaar werd in 5 van de 100 gevallen een gevoeligheid voor kattenhaar vastgesteld.

Bron: Gezondheid.be