vmce header 800

vmce header 480

Nog amper tijd voor patiënten

07-05-2005 | Specialisten in het ziekenhuis zijn zo druk met hun papierwinkel, dat ze noodgedwongen de consulten afraffelen.

De patiënt is de dupe: de arts moet hem vaak al na enkele minuten de spreekkamer uitjagen. Vooral operatiepatiënten lopen hierdoor belangrijke informatie mis: over de risico’s en nazorg bijvoorbeeld.

Medici voorspellen dat de wachtlijsten groeien door alle rompslomp. De irritatie onder patiënten zal navenant toenemen.

Specialisten slaan in deze krant alarm over de invoering van een nieuw, ingewikkeld declaratiesysteem dat bergen papierwerk met zich meebrengt. Sommige medici zijn al een halve dag per week aan de schrijftafel genageld. Zo moet een internist voor het invullen van een diagnose zich door een keuzemenu met ruim 275 mogelijkheden worstelen.

De Orde van Medisch Specialisten, de beroepsorganisatie van medici in ziekenhuizen, vindt de toestand ’zeer zorgwekkend en onacceptabel’. Patiënten mogen geen nadeel ondervinden, aldus de orde. ,,Het loopt uit de hand. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet aangeven hoe hij dit oplost.’’

Hoogervorsts ministerie erkent ’knelpunten’ bij de administratie in ziekenhuizen. Komende dinsdag is hierover spoedoverleg met de specialisten. Dan wordt ook gesproken over rekeningen die patiënten krijgen waarop behandelingen staan die zij niet hebben gekregen.

Bron: Algemeen Dagblad