vmce header 800

vmce header 480

Eén op de twee Europeanen allergisch tegen 2020

18-04-2005 | Tegen 2020 is één op de twee Europeanen allergisch. Dat voorspellen onderzoekers van de internationale organisatie GA2LEN die op dinsdag 19 april in Gent voor het eerst een voortaan jaarlijkse conferentie organiseert.

Europese commissaris voor wetenschap en onderzoek Janez Potocnik zal ook aanwezig zijn. Volgens de coördinator van de conferentie, de Gentse arts en toekomstig universiteitsrector Paul Van Cauwenberge, krijgen almaar meer volwassenen allergieën.

Dat kan te maken hebben met omgevingsfactoren, zoals vervuiling, infecties of slechtere voedselkwaliteit, alhoewel daarover geen wetenschappelijke consensus over bestaat. Astma bij kinderen neemt evenwel niet meer toe, dankzij preventiemaatregelen.

Schattingen van GA2LEN (Global Allergy and Asthma European Network) geven aan dat 1 op de 4, misschien zelfs 1 op de 3 kinderen in Europa een allergie heeft. Wetenschappelijk onderzoek zou nu uitwijzen dat meer jongens dan meisjes getroffen zijn, maar ook dat de prevalentie fel toeneemt bij volwassenen. "Binnen 10 à 15 jaar is ruim 50 procent van de bevolking in Europa allergisch", voorspelt Van Cauwenberge.

Er wordt onder meer gevreesd voor een toename in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie, naar analogie met de toegenomen allergieën in Oost- Duitsland tien jaar na de hereniging met West-Duitsland. "Pollutie is niet de hoofdoorzaak. Onze levensstijl is de belangrijkste factor: steriel eten, meer antibiotica. Ons lichaam moet minder vechten tegen ziekte, dus verweert het zich tegen onschuldige elementen zoals huisstofmijt".

Bron: Gazet van Antwerpen