vmce header 800

vmce header 480

Badolie niet effectief bij kindereczeem

14-05-2018 | Gebruik van badolie bij kinderen met eczeem lijkt niet effectief. Dat zijn althans de bevindingen van de BATHE-studie uit Groot-Brittannië, recent gepubliceerd in de British Medical Journal.

Badolie wordt toegevoegd aan het badwater om de huid in een betere conditie te krijgen (lees: minder droog). Het is bedoeld als een aanvullende behandeling, omdat na het baden ook altijd wordt geadviseerd om de huid in te smeren met neutrale zalven of crèmes.

Studie met 483 kinderen

In deze goed uitgevoerde studie bij kinderen van gemiddeld 5 jaar, gebruikte de ene groep (264 kinderen) twaalf maanden lang badolie tijdens het baden, en de andere groep (218 kinderen) niet. Zowel na 16 weken als na 12 maanden was er geen verschil in de ernst van het eczeem tussen beide groepen.

Een verklaring hiervoor kan zijn dat er na het baden toch al gesmeerd wordt. Bovendien, een deel van de olie spoelt gewoon weg. Slechts een klein deel blijft op de huid zitten.

Maar, als mensen zelf wel een positief effect ervaren, dan kunnen ze dat gewoon blijven doen. Een verschil tussen Groot-Brittannië en Nederland is dat hier badoliën bij eczeem al niet meer vergoed worden; in Groot-Brittannië (nog) wel.

Bronnen: British Medical Journal en BBC News