vmce header 800

vmce header 480

Pil tegen jeuk op komst?

16-09-2017 | Op dit moment vindt het Europese Dermatologencongres plaats (EADV). Een van de presentaties ging over een mogelijk nieuw medicijn tegen jeuk. Tegen alle jeuk, ook bij eczeem.

Het middel dat in onderzoek is heet serlopitant en het zou ervoor zorgen dat de zenuwen geen jeuksignaal meer doorgeven aan de hersenen. Het is onderzocht bij 257 patiënten (18 tot 65 jaar) met chronische, intense jeuk door diverse oorzaken. Allen hadden tenminste een jeukscore van 7 op een schaal van 1-10.

De deelnemers werden in vier gelijke groepen verdeeld en deze kregen of een placebo, of 0,25 mg, of 1 mg of 5 mg serlopitant. Na 6 weken bleek dat 72% van de deelnemers die 1 mg had gekregen geen of nog slechts milde jeuk had. In de placebogroep was dit 50%, een significant verschil.

Er werden ook bijwerkingen gemeld: een derde van de deelnemers meldde duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. Deze waren grotendeels van milde aard.

Vervolgonderzoek

Op dit moment loopt er een vervolgstudie (fase 2) bij 450 mensen met constitutioneel eczeem vanaf 13 jaar. Daaruit zal moeten blijken welke dosis het meest effectief is en of het middel veilig is, werkzaam is en acceptabele bijwerkingen kent. De resultaten worden half 2018 verwacht. 

Mocht het middel effectief blijken dan moet er ook nog zogenoemd fase-3 onderzoek worden gedaan voordat het op de markt kan komen. Kortom, het duurt nog wel een aantal jaren voor we weten of er eindelijk een pil komt tegen die vreselijke eczeemjeuk.

Bron: 26e Europese Dermatologencongres (EADV): presentatie FC04.09 op 14 september 2017.