vmce header 800

vmce header 480

Komst nieuw eczeemmedicijn stap dichterbij

02-08-2017 | Op 20 juli heeft het Europees Medicijn Agentschap een positief advies gegeven over het nieuwe eczeemmedicijn dupilumab. Naar verwachting zal de Europese Commissie in september het medicijn goedkeuren voor de Europese markt.

Update: Dupilumab heeft op 27 september 2017 een marktautorisatie van de EU gekregen. 

Wat is dupilumab?

Dupilumab bevat een zogenoemd monoclonaal antilichaam, dat heel specifiek de afweer remt (interleukine 4 en 13). Twee studies naar dupilumab (SOLO1/2) laten zien dat bij ongeveer 50% van de deelnemers het eczeem enorm verbetert: de ernst van het eczeem daalde met 75%. Ongeveer 40% was zelfs (bijna) eczeemvrij. Dat betekent ook dat bij de andere deelnemers het effect minder groot was. Wat daarvan de mogelijke reden is wordt momenteel uitgezocht.

Omdat dupilumab een antilichaam bevat dat door de maag en darmen wordt afgebroken, moet het onderhuids geïnjecteerd worden. De eerste keer wordt dupilumab dubbel gedoseerd en daarna zijn de injecties elke twee weken. Het medicijn is zo verpakt dat, na een zorgvuldige instructie, patiënten de injecties bij zichzelf kunnen toedienen.

Het medicijn geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Naast irritatie van de injectieplaats, is de meest gemelde bijwerking conjunctivitis, een ontsteking van het slijmvlies van het oog (1 op de 20 patiënten). Meestal was deze bijwerking mild van aard.

Voor wie?

Dupilumab is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder, met matig tot ernstig constitutioneel eczeem, die met zalftherapie niet het gewenste effect kunnen bereiken. Dus patiënten die in aanmerking komen voor systemische behandeling (pillen/injecties). 

Dupilumab is nu nog bedoeld voor patiënten van 18 jaar en ouder. Op dit moment worden nadere studies gedaan bij kinderen. Op basis van de resultaten van die studies wordt die leeftijd mogelijk verlaagd naar 12 jaar.

Vergoeding

Dupilumab is een duur medicijn dat niet via de apotheek maar via het ziekenhuis verstrekt zal worden. Op dit moment is nog niet duidelijk of dupilumab vergoed zal worden en zo ja, welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Hopelijk komt daar eind dit jaar meer duidelijkheid over.

Doorbraak

Dupilumab is de eerste nieuwe behandelmethode voor constitutioneel eczeem sinds meer dan 10 jaar. Bovendien werkt het ook bij heel ernstige vormen van eczeem, zij het niet bij alle patiënten. Dat is een enorme vooruitgang en tevens een doorbraak. Want de ontwikkeling van dupilumab geeft ook meer inzicht in het onderliggende mechanisme van eczeem.

Andere medicijnen in de pijplijn

Voor de toekomst worden meer van dit soort medicijnen voor de behandeling van eczeem verwacht, maar die zijn nog in onderzoek (lebrikizumab, tralokinumab en nemolizumab).

Ook zijn er nieuwe zalven op komst, waaronder de zalf crisaborole die al op de Amerikaanse markt is toegelaten. Crisaborole is bedoeld voor de behandeling van mild en matig eczeem voor patiënten vanaf twee jaar. Een andere zalf die momenteel wetenschappelijk onderzocht wordt is tofacitinib.

Vervolg

De VMCE onderhoudt nauw contact met de onderzoekers in Nederland die zich bezig houden met dupilumab. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn op dit gebied zal de VMCE op de hoogte worden gebracht.

Nog geen lid? De VMCE is hét goede doel voor mensen met constitutioneel eczeem. Door lid te worden helpt u de VMCE bij het behartigen van de belangen van alle mensen met eczeem.