vmce header 800

vmce header 480

'Geen antibiotica bij matig geïnfecteerd eczeem'

31-07-2016 | Uit recent onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat het niet zinvol is om matig geïnfecteerd eczeem, herkenbaar aan bijvoorbeeld gele korsten, te behandelen met antibiotica. Sterker nog: niet behandelen met antibiotica lijkt beter.

De studie is uitgevoerd bij 113 kinderen tot 8 jaar met mild tot matig eczeem. Alle kinderen hadden tekenen van geïnfecteerd eczeem. De deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen:

  • Werkende antibioticapil + placebo antibioticazalf
  • Placebo antibioticapil + werkende antibioticazalf
  • Placebo antibioticapil + placebo antibioticazalf

Zowel de artsen als de deelnemers wisten niet wat er gebruikt werd.

Na twee weken werd het eczeem geëvalueerd. Bij de groepen die óf een werkende antibioticapil óf een werkende antibioticazalf hadden gebruikt, was het eczeem iets slechter dan bij de groep die beide placebo’s had gebruikt.

De conclusie van het onderzoek is dan ook: bij niet-ernstige infecties van eczeem, geen orale (pil) of lokale (zalf) antibiotica gebruiken, maar het eczeem gewoon goed behandelen.

Enig voorbehoud is wel op zijn plaats. De studie is met 113 deelnemers wat aan de kleine kant, zeker omdat ze over drie groepen werden verdeeld. Ook lijkt het erop dat de deelnemers in de groepen die antibiotica kregen iets ernstiger eczeem hadden dan de groep die geen antibiotica kreeg. Desondanks geeft de studie wel aan dat antibiotica niet altijd nodig is.

Soms wordt in Nederland ook bij niet-geïnfecteerd eczeem antibioticazalf voorgeschreven, soms zelfs gemengd in de hormoonzalf. De Nederlandse richtlijn stelt al dat dit helemaal geen zin heeft.

Sinds vorig jaar worden hormoonzalven met daarin bijgemengd antibiotica (meestal fusidinezuur; fucidin) niet meer vergoed. Daar is ook een heel goede reden voor. Hormoonzalf wordt maximaal 1x per dag gebruikt in de onderhoudsfase (maximaal 2x in acute fase) en fusidine (zalf/crème) moet minimaal drie keer per dag worden aangebracht om werkzaam te zijn en resistentie te voorkomen. Het is dus niet zinvol ze in één zalf te stoppen. In aparte tubes worden het wel vergoed.

Bron: CREAM-study