vmce header 800

vmce header 480

Aanspraak op vergoeding van verbandmiddelen

18-01-2016 | Aanspraak op vergoeding van verbandmiddelen n.a.v. inspanningen oktober t/m december 2015.

Er is een update per 1 mei 2016. Zie hiervoor dit artikel.

Onze dagelijkse inspanningen hebben uiteindelijk geresulteerd in duidelijkheid over de uitgangspunten van de grootste verzekeraars in Nederland voor het komende jaar. U dient dit 3e bericht te lezen als een aanvulling op alles wat reeds op ’n rijtje is gezet en te raadplegen is op de Homepagina van onze site   www.vmce.nl  onder de kop: Antibacteriële verbandmiddelen uit vergoeding (okt. ’15). Daar vindt u ook bij welke groep verzekeraars de uwe hoort.

AANSPRAAK OP VERGOEDING VANUIT HET BASISPAKKET voor ‘gewone’ verbandmiddelen wordt vanaf nu erkend door de CZ-groep, Multizorg-groep, VGZ-groep en Achmea-groep. De laatste 2 hanteren nog wel de ruimere afbouwperiode, dus de bij hen verzekerden kunnen nog een verstrekking verbandmiddelen met anti-bacteriële toevoegingen (zie site) verkrijgen tot de aangegeven datum in 2016, let op het maximum aantal!                                                                                                              

Vervelend is wel de ontstane patstelling: verzekeraars erkennen de aanspraak, maar willen ook controleren of het product zuiver is en niet de antibacteriële toevoegingen bevat, en claimen tevens het recht om ’n product niet te vergoeden als ze de prijs te hoog vinden. De fabrikanten willen zeker ‘gewone’ verbandmiddelen gaan produceren maar willen graag de zekerheid vooraf dat hun producten wel vergoed gaan worden. In dat spel kan de VMCE geen rol spelen.

DSW en de MENZIS-GROEP erkennen de aanspraak NIET en gaan dus niet vergoeden. Ze kunnen een uitzondering maken voor ernstige en individuele gevallen, die dan waarschijnlijk van tevoren moeten worden aangevraagd door de huidarts, ’n z.g. machtiging. Vreemd is wel dat Menzis wel ‘gewone’ verbandhandschoenen wil vergoeden, het lijkt erop of ze persé van de dure verbandpakken af willen. Consequent is het in ieder geval niet, maar als het u(w kind) betreft, maak er gebruik van.                                                                                                                             

LEVERBARE VERBANDMIDELEN IN 2016

Tubifast Garments t/m/14 jaar (zie ook site)

Binamed krabpak 

Dermasilk Barriere

Dermacura krabverband (via onze site te vinden)

Vrijwel altijd kunnen ze ook handschoenen, sokken, losse (slob)broek en shirts leveren binnen de maximale  hoeveelheden. Er zullen meer merken volgen, maar de verzekering bepaalt of ze een contract gaan sluiten (net als  met artsen, therapeuten en ziekenhuizen).

NIEUWS VOOR DIE GEBRUIKERS, DIE DE KOSTEN ZELF WILLEN/KUNNEN BETALEN

Voor hen ontstaat een nieuwe situatie en veel vrijheid. U heeft geen recept, goedkeuring of machtiging meer nodig. Geen last meer van maxima, slecht ingevulde formulieren en eigen risico.      Wij zullen erop aandringen dat snel bekend moet worden gemaakt, hoe u in de toekomst zelfstandig on-line het product van uw voorkeur kan bestellen. Met prijslijsten en wijze van betaling. 

Tenslotte een tip, waar u misschien niet zo gauw aan zult denken, zeker aan ’n baby of kleuter kan een krabpak of ander verbandmiddel ook geschonken worden door familie of zo, het vormt immers een praktisch en zeer weldadig cadeau.