vmce header 800

vmce header 480

Sint Fransiscus Gasthuist start allergiespreekuur

10-01-2007 | Jeuk, roodheid, hoesten of vaak niezen?

Veel mensen met een allergie denken vaak dat zij met deze klachten moeten leven. Dat hoeft niet. Vanaf 3 januari kunnen mensen met allergische aandoeningen terecht bij het allergiespreekuur van het Sint Franciscus Gasthuis. Door intensieve samenwerking met longarts, KNO-arts, diëtist, dermatoloog en kinderarts, kan snel een compleet beeld worden verkregen van de allergische aandoening.

Het spreekuur is ingesteld om mensen met allergische klachten sneller te kunnen helpen. Doordat de krachten van specialismen gebundeld zijn hoeven patiënten minder vaak de polikliniek te bezoeken. Tijdens het spreekuur voert een longarts verschillende onderzoeken uit zoals een huid- en een longfunctietest. Afhankelijk van klachten kan behandeling bestaan uit adviezen en leefregels met betrekking tot het vermijden van de stof die allergische klachten veroorzaakt. Allergische klachten kunnen onderdrukt worden door middel van medicijnen.

De behandeling kan ook bestaan uit een allergievaccinatie, ook wel immunotherapie genoemd. Deze behandeling is erop gericht het eigen afweersysteem zo te beïnvloeden, dat er een geleidelijke ongevoeligheid voor het allergeen optreedt. Dit blijkt goed te werken bij de behandeling van patiënten met een allergie voor pollen, huisstofmijt, kat, hond en insectenbeten. Daarnaast kan de allergievaccinatie geschikt zijn voor de behandeling van astmapatiënten, omdat voor veel astmapatiënten geldt dat hun longziekte het gevolg is van een allergie.

Bron: Heraut Online