vmce header 800

vmce header 480

Fastfood vergroot kans op astma en eczeem

21-01-2013 | Kinderen die drie of meerdere keren per week fastfood eten hebben een verhoogde kans op astma en eczeem. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 500.000 kinderen uit meer dan 50 landen. Het onderzoek is half januari 2013 gepubliceerd in het British Medical Journal.


De studie toont aan dat kinderen die in hun vroege tienerjaren drie of meerdere keren per week fastfood eten, 39 procent meer kans hebben op zware astma. Bij zes- en zevenjarigen is dit 27 procent.


Het eten van drie of meer porties fruit per week heeft juist een beschermend effect, volgens de onderzoekers. Het risico op astma en eczeem bij kinderen neemt met 11 tot 14 procent af wanneer ze wekelijks drie of meer keer fruit eten.


Onderzoekers Innes Asher van the University of Auckland en Hywel Williams van the University of Nottingham zeggen: ‘Als de associatie tussen fastfood, prevalentie van astma en eczeem op een oorzakelijk verband duidt, dan zijn de bevindingen van groot belang voor de volksgezondheid als gevolg van de wereldwijde stijgende consumptie van fastfood.’


Over het algemeen hoeven mensen met astma geen speciaal dieet te volgen. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk, eieren, vis, schaaldieren, gist, noten en sommige kleurstoffen en conserveringsmiddelen de symptomen van astma verergeren.


Malayka Rahman van Asthma UK: ‘Er zijn aanwijzingen dat de vitamines en antioxidanten in verse groenten en fruit een gunstig effect hebben op astma.’ ‘Wij adviseren mensen met astma dan ook om gezond en evenwichtig te eten. Dat houdt in vijf porties groenten of fruit per dag, meer dan twee keer per week vis en meer dan één keer per week peulvruchten.’


Bron: Nu.nl

Poll

Mijn voorgeschreven neutrale zalven en/of crèmes worden zonder probleem vergoed
Altijd - 28.9%
Soms, maar niet altijd - 24.4%
De mijne niet - 44.6%

Aantal stemmen: 810
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 01 jan 2018 - 00:00