vmce header 800

vmce header 480

Genetische oorzaak van eczeem ontdekt

09-01-2013 | Er lijkt hoop voor wie last heeft van eczeem. Recent werd namelijk de genetische oorzaak van deze jeukende huidaandoening ontdekt. De boosdoener is een slecht werkende proteïne met de naam Ctip2.

Aan de Oregon State universiteit ontdekten onderzoekers de genetische oorzaak van eczeem, een huidaandoening die miljoenen mensen treft. De proteïne Ctip2 blijkt daarbij een sleutelrol te spelen.

Wanneer de werking van de proteïne verstoord wordt, blijf je achter met een slecht gehydrateerde, schilferige huid. Atopische dermatitis, een veelvoorkomende vorm van eczeem, ligt dan al snel op de loer omdat allergenen een uitgedroogde huid makkelijker kunnen penetreren.

Bestaande behandelingen bestaan hoofdzakelijk uit vochtinbrengende crèmes die de huid moeten beschermen en krachtige medicatie op basis van steroïden voor de zwaardere gevallen. Helaas zorgt dit in veel gevallen voor bijwerkingen. Experts schatten dat 20 procent van alle schoolkinderen en 10 procent van alle volwassenen last heeft van eczeem.

"Weten welke genetische factoren een rol spelen bij eczeem is belangrijk. Het geeft ons de beste kans om aan preventie te doen en om uiteindelijk een efficiënt geneesmiddel te maken", besluit Margaret Cox van de National Eczema Society.

Bron: DeMorgen.be