vmce header 800

vmce header 480

Erfelijkheid eczeem mogelijk anders dan gedacht

11-08-2012 | Al jaren is bekend dat als één of beide ouders eczeem of een allergische aandoening hebben, dat dan de kans op een kind met eczeem groter is.

Professor Hasan Arshad van het Southampton General Hospital (Groot-Brittannië), ontdekte echter dat de overerving van eczeem, astma en/of allergische aandoeningen mogelijk anders in elkaar zit dan gedacht.

In een publicatie in het Journal of Allergy and Clinical Immunology van augustus 2012, laat Arshad en zijn team zien dat als een moeder eczeem heeft, de kans op een dochter met eczeem 50% groter is, terwijl dat effect niet zichtbaar was bij zonen. Omgekeerd heeft een vader met eczeem een grotere kans op een zoon met eczeem.
Hetzelfde mechanisme blijkt in dit onderzoek op te gaan voor astma en voor andere allergische aandoeningen.

Tot nu toe werd bij de diagnose van eczeem, astma en allergische aandoeningen rekening gehouden met het voorkomen van deze aandoeningen in de familie. Maar nooit eerder werd er rekening gehouden met een mogelijk effect van het geslacht van ouder en kind.

Deze ontdekking geeft hopelijk het genetisch onderzoek naar eczeem, astma en allergische aandoeningen een impuls. Want, nu zal uitgezocht moeten worden waardoor dit effect veroorzaakt wordt. Tevens maakt het misschien mogelijk om het risico op een kind met eczeem, astma en/of een allergische aandoening beter in te schatten.

Bron: persbericht The Press Association (UK)