vmce header 800

vmce header 480

Start ‘SMEER ‘M’ voor kinderen met eczeem in Zeeland

12-09-2011 | Admiraal De Ruyter Ziekenhuis start in samenwerking met Mediq Apotheek speciale bijeenkomsten voor kinderen met eczeem en hun ouders.

De SMEER ‘M-sessies zijn bedoeld om deze kinderen met andere kinderen in contact te brengen die hetzelfde ervaren en tips uit te wisselen hoe ze het beste kunnen omgaan met hun eczeem. De eerste sessie start 19 september in het ziekenhuis in Goes. Aanmelden kan via het ziekenhuis Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij de Mediq apotheken in Goes.

Eczeem is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. De ernst van de huidaandoening varieert: circa 1 op de 5 jonge eczeempatiënten heeft ernstig eczeem, wat een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven. De jeuk kan bij ernstige vormen van eczeem ondraaglijk zijn.

SMEER ‘M is de naam van het Multidisciplinair Kinder Eczeemcentrum, opgericht in 2011. De SMEER ‘M-bijeenkomsten zijn educatieve groepssessies voor zowel ouders als hun kinderen en sluiten aan op de individuele consulten van de patiëntjes. Het doel is de behandeling van eczeem thuis zo goed mogelijk voort te zetten op basis van het behandelplan van de dermatoloog of de kinderarts. De dermatoloog of kinderarts informeert ouders over de behandeling met medicijnen, lifestyletips en het belang van goed smeren met een vettende crème. Tegelijkertijd wisselen de kinderen ervaringen uit en krijgen ze tips over hoe om te gaan met hun huidaandoening.

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis is initiatiefnemer en het eerste ziekenhuis dat dit programma opzet speciaal voor kinderen en hun ouders in nauwe samenwerking met de Mediq apotheken. Dermatoloog Galimont, Admiraal De Ruyter Ziekenhuis: “De SMEER ‘M-bijeenkomsten zijn een voorbeeld van nauwe en goede samenwerking tussen de betrokken zorgprofessionals. Het is belangrijk dat thuis de behandeling goed wordt voortgezet, en dat alle betrokken zorgprofessionals achter dit zorgprotocol staan.”
Kinderarts Knockaert: “Uiteindelijk willen we met dit zorgprotocol aantonen dat we het gebruik van medicijnen kunnen verminderen en bijdragen aan de kwaliteit van het leven van de kinderen en de familie.”

In overleg met de dermatoloog en de kinderarts adviseert de Mediq Apotheek hoe geneesmiddelen en andere verzorgingsproducten voor de huid het beste te gebruiken en geeft de Mediq Apotheek leefstijladviezen. Serge van de Rijt, Mediq Apotheek Goes-Zuid: “Eczeempatiënten hebben een veeleisende huid. Het gaat niet alleen om het zoeken en meegeven van het beste middel voor de huid, wat voor iedereen heel persoonlijk is, maar ook om het geven van instructies en adviezen, zodat patiënten zo min mogelijk hinder hebben van het eczeem.”  

Mediq Apotheek heeft 227 apotheken in Nederland. In Goes heeft Mediq drie apotheken die getraind zijn op het zorgprotocol van het SMEER ‘M Multidisciplinair Kinder Eczeemcentrum.

Bron: Persbericht Admiraal de Ruyter Ziekenhuis/Mediq