vmce header 800

vmce header 480

Borstvoeding geen wondermiddel tegen eczeem

31-08-2011 | De veelgehoorde aanbeveling om uitsluitend en minstens vier maanden borstvoeding te geven ter preventie van (onder andere) eczeem, heeft geen grond.

Dit blijkt uit een wereldwijde studie van Carsten Flohr e.a., die gebruikmaakt van data van 51.119 kinderen uit 21 verschillende landen. De studie wordt binnenkort gepubliceerd op de website van British Journal of Dermatology.

De conclusie van Flohr e.a. komt overeen met de uitkomsten van een systematische review en meta-analyse van 21 prospectieve cohortstudies (Yang e.a., British Journal of Dermatology) uit 2009.

De resultaten komen voort uit een vragenlijst voor ouders, een lichamelijk onderzoek en een skin-prick-test bij de kinderen. Relevante lokale allergenen werden toegevoegd aan de skin-prick-test.

Zuigelingen die de eerste vier levensmaanden of langer alleen borstvoeding kregen hadden evenveel kans om eczeem te ontwikkelen als baby’s die eerder zijn overgegaan op andere voeding.

Deze studie schijnt een ander licht op de argumenten die gebruikt worden om de voordelen van borstvoeding te benadrukken. Zo adviseert onder meer de WHO moeders om de borstvoeding minimaal zes maanden te continueren om hun kinderen te beschermen tegen het ontwikkelen van atopische aandoeningen. Deze WHO-richtlijn is gebaseerd op eerdere studies die een beschermend effect suggereerden.

De onderzoekers wijzen er tevens op dat zowel in dierstudies als in klinische trials steeds meer aanwijzingen zijn dat vroege introductie van potentiële allergenen, zoals pinda-eiwit, tolerantie kan induceren.


Bron: Medischcontact.artsennet.nl