vmce header 800

vmce header 480

Artsen samen tegen allergie

21-06-2011 | Mensen die sterk allergisch reageren kunnen in Apeldoorn terecht op de Allergische Luchtweg Poli. Long- en kno-arts onderzoeken de patiënten gelijktijdig. En vooral met dat laatste is het Apeldoornse Gelre ziekenhuis uniek.

Ook elders wordt de link tussen allergie in de bovenste en de onderste luchtwegen gelegd, maar heeft de patiënt afzonderlijk afspraken met de artsen. Terwijl het juist zo belangrijk is de allergische persoon op één dag te zien als zijn toestand hetzelfde is. "Na twee weken kan hij zich wel veel beter of slechter voelen, en komt de collega-arts tot een hele andere conclusie'', zeggen kno-arts Peter Paul van Benthem en longarts Rene Hage.

Het klinkt zo logisch, dat bij allergische reacties gekeken wordt naar zowel de neus als naar de longen. Immers: allergische reacties uiten zich in zowel snotneuzen en tranende ogen, als in benauwdheid. Toch is het redelijk nieuw dat long- en kno-artsen samen naar de aanpak kijken.

Op de Apeldoornse Allergische Luchtweg Poli maken mensen met een doorverwijzing van de huisarts een afspraak die een hele dag duurt. "We hebben per dag plek voor acht mensen'', zeggen de artsen. "Ze ondergaan 's ochtends allerlei tests, lunchen, en hebben 's middags een afspraak met ons, waarbij wij gezamenlijk de diagnose stellen. Mensen horen ons daarbij ook overleggen. Dat werkt heel prettig en heel open.''

De dag begint met een longfunctieonderzoek, een allergietest waarbij krasjes op de huid gezet worden, een röntgenfoto van de borstkas en de neusbijholten, bloedonderzoek en een neusonderzoek met een camera. Aan de hand van de uitslagen van al die testen volgt 's middags het gesprek met de artsen en volgt er een behandelplan.

Bron: De Stentor
Link: Allergische Luchtweg Poli