vmce header 800

vmce header 480

Geen dunne huid door ‘hormoonzalf’

18-05-2011| Ouders kunnen hun kinderen met eczeem met een gerust hart insmeren met glucocorticoïdzalf. Dat stellen Esther Hong en collega's van het Royal North Shore Hospital in Sydney (Australië).  

De wijdverbreide angst dat lokale glucocorticoïden een ‘dunne huid’ veroorzaken is volgens de onderzoekers ongegrond, zolang ouders de ‘hormoonzalven’ maar goed gebruiken.

De onderzoekers gaven aan de ouders van 70 kinderen (< 18 jaar) met constitutioneel eczeem een reeks glucocorticoïden mee. Een controlegroep van 22 kinderen gebruikte geen glucocorticoïden.

Vervolgens bekeken Hong en collega’s behandelde en onbehandelde huidplekjes van de kinderen om te kijken of de huid dunner werd. Ook gingen zij met een dermatoscoop op zoek naar miniscule bijwerkingen van glucocorticoïden, zoals teleangiëctasieën.

De huid van de ingesmeerde kinderen was niet dunner, ook al gebruikten zij genoeg glucocorticoïden om continu eczeemvrij te blijven. 3,3% van de glucocorticoïdgroep had milde teleangiëctasieën in de elleboogholte, in de controlegroep was dit 3,1%. De onderzoekers zagen geen striae, atrofische littekens of bloeduitstortingen.

Volgens de auteurs zorgt normaal routinematig gebruik van glucocorticoïdzalf niet voor een dunne huid. Zij hopen dan ook dat artsen en ouders de veilige en effectieve ‘hormoonzalven’ blijven voorschrijven en gebruiken.

Ook de NHG-standaard ‘Constitutioneel eczeem’ raadt een veilige, beperkte hoeveelheid lokaal aangebrachte glucocorticoïden aan als indifferente zalven en crèmes niet werken.

De studie is gepubliceerd in Pediatric Dermatology.

Bron: Ntvg.nl