vmce header 800

vmce header 480

Nieuw kindereczeemspreekuur in MCA

02-12-2010 | Hoe kan ik het beste met eczeem omgaan? Wat is de beste behandeling? Deze vragen kunnen worden gesteld tijdens het nieuwe eczeemspreekuur, dat dit jaar is gestart in Medisch Centrum Alkmaar (MCA).

Ouders en kinderen spreken tijdens dit speciale spreekuur met een kinderarts, een gespecialiseerd verpleegkundige en een nurse practitioner in opleiding over hoe het eczeem van de kinderen het beste onder controle kan worden gehouden. Het spreekuur is voor kinderen tot 18 jaar en wordt gehouden op de kinderdagbehandeling.

Combinatie

Het spreekuur is een combinatie van uitgebreide voorlichting over eczeem, de behandeling ervan en een individueel consult bij de kinderarts. Een onderschat probleem bij het zogenoemde constitutionele eczeem is de jeuk. Daarom krijgt de aanpak van de jeuk tijdens dit spreekuur extra aandacht. Zo worden er verschillende soorten zalven en crèmes geprobeerd. Ook wordt informatie gegeven over hulpmiddelen, zoals anti-krabpakjes en is er allerlei foldermateriaal beschikbaar.

Tips uitwisselen

Tijdens het kindereczeemspreekuur zoeken ouders en kinderen samen met een gespecialiseerd verpleegkundige, een nurse practitioner in opleiding en een kinderarts naar de beste manier om met het eczeem van hun kind om te gaan. Het voordeel van het gezamenlijke spreekuur is dat kinderen de problemen bij elkaar herkennen en ouders ervaringen en tips kunnen uitwisselen.

Verwijzing

Voor dit spreekuur geldt dat er een verwijzing van de huisarts of de specialist nodig is. De afspraak wordt gemaakt via de polikliniek kindergeneeskunde van MCA.

Wat is eczeem?

Constitutioneel eczeem is een jeukende huidaandoening die zich presenteert met opvlammingen en rustigere periodes. Eczeem is te herkennen aan een rode, schilferende huid. Het is onderdeel van het 'atopisch syndroom', een groep allergische aandoeningen.

Naast eczeem behoren ook astma, hooikoorts en voedselallergie tot deze groep. Eczeem heeft meestal meerdere oorzaken, waarbij weersomstandigheden, emoties en irriterende stoffen vaak een belangrijke rol spelen. Daarnaast is er meestal een erfelijke aanleg voor allergische ziekten aanwezig.

Bron: Persbericht MCA